Овочі-Ягоди-Сад

Ціни на моркву знижуються через слабкий попит і конкуренцію з Польщею

Ціни на моркву знижуються через слабкий попит і конкуренцію з Польщею

Українські фермери фіксують зниження цін на моркву, попри скорочення запасів у сховищах. Основними причинами падіння є слабкий внутрішній попит і поява на ринку значних обсягів польської продукції.

Про це йдеться у ринковому огляді журналу «Плантатор».

У січні ціни зростали на тлі активного попиту на якісну продукцію та обмеженої пропозиції. Торгові мережі й гуртовики скуповували моркву, що спричинило її подорожчання до 28–34 грн/кг. Однак наприкінці березня – на початку квітня ціни почали просідати до 25–30 грн/кг.

«Можливо, просідання ціни зумовлено виходом на український ринок значних обсягів польської продукції», – зауважив аналітик плодоовочевого ринку проєкту EastFruit Євген Кузін.

Виробники пояснюють, що попит з боку споживачів помітно впав. Водночас якість моркви в сховищах погіршується, тому аграрії змушені знижувати відпускні ціни, навіть попри швидке скорочення запасів.

За даними аналітиків, нинішні ціни все ще у 3,5 раза вищі, ніж на початку квітня 2024 року.

Читайте також: Морква — найскладніша для тривалого зберігання серед овочів