Чому теплиця сьогодні може бути актуальним вкладенням грошей
На це запитання в розрізі ринкової ситуації дасть відповідь Всеукраїнський практичний форум «Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці», який відбудеться 19 червня у Львові.
Ще кілька важливих запитань для чинного та потенційного тепличника: куди продавати свою продукцію, як правильно співпрацювати з супермаркетами, у яких свої досить жорсткі умови плюс відтермінування платежу. Адже головне — не просто виростити якісну продукцію, а ще й потім її продати.
Усю зиму та весну через домінування турецького імпорту помідорів і відсутності на ринку української тепличної продукції ціни були високими. Основний сезон українських огірків розпочався в середині березня. Овочеві комбінати становлять тільки певну частку на ринку. Дуже великі обсяги тепличної продукції до війни давали фермери Херсонської області. Чому цей регіон був тепличною меккою? Там можна в неопалюваній теплиці отримати великий урожай на кілька тижнів, а то й на місяць, раніше за всі інші регіони країни, тобто отримати найбільший прибуток з овочів. Окупація значних територій області відрізала цю велику частину ринку. Натомість тепличний бізнес нині перебуває в процесі релокації на підконтрольних територіях країни.
У тепличному овочевому напрямі є великий потенціал для імпортозаміщення. Незважаючи на зменшення споживачів в Україні через війну, попит на тепличну продукцію не просів, стверджують експерти, — тому що імпорт суттєво зменшився (також через війну, що спричинила проблеми з логістикою), а ціни на нього виросли. За оцінками East Fruit, ринок, наприклад, тепличних огірків сьогодні в Україні коливається в межах 140–150 млн доларів. За фізичними обсягами 2021 року — 170 тис. тонн, після 2022 року впав до 110 тис. тонн. Утім, саме імпорт зумовлює наявність вільних ніш у тепличній галузі. Загалом у теплиці можна вирощувати все, що потребує ринок, кажуть експерти. Вони наводять приклад яблуневого садівництва, який сам по собі в Україні перенавантажений, і до останніх років тут було перевиробництво, проте, якщо створити садове підприємство, що вирощуватиме на експорт, то можна успішно працювати.
Сьогодні теплиці виробляють найбільше за інші культури томатів, огірків, перців, кабачків та баклажанів. Окремий напрям — зелень і салати. До речі, перець і баклажан уважаються недооціненими напрямами, і цим треба користуватись тепличникам.
Усі тренди ринку тепличних овочів будуть окремою темою обговорення на форумі «Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці», який проводять журнал «Садівництво по-українськи» та портал AgroTimes. Ми запросили на захід найкращих ринкових експертів. Учасники форуму, зокрема власники та директори підприємств, отримають від них актуальну інформацію про ситуацію на ринку овочів закритого ґрунту: основні тренди, вплив імпорту сьогодні, про кон’юнктуру за окремими культурами та регіонами збуту, закупівельні ціни, обсяги вирощування, продажів за останні 5–10 років і прогноз на 1–2 роки наперед.
Форум «Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці» у Львові — чудова нагода обговорити важливі питання ринку тепличних овочів в Україні.
Реєструйтеся на захід за посиланням https://teplytsya.agrotimes.ua/