Чому буковинський фермер відмовився від сливи на користь черешні

Фермерське господарство «Макосад» (Чернівецька область) намагається відмовлятись від виробництва масової продукції, легкої у вирощуванні, зокрема сливи на користь складної, але перспективної для експорту черешні.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Владислав Макаренко, співвласник підприємства
«Сливу ми вирощували певний час, а потім викорчували, – розповів він. – Ми просто втекли з цього ринку. Адже, коли ледве не кожний садівник з мінімальним багажем знань і за мінімальних інвестиційних вкладень просто висаджує силенну кількість гектарів, а через декілька років бере мега-врожаї сливи, – ринок цієї продукції просто миттєво завалюється».
Зовсім інакше складаються ринкові відносини з черешнею, додав фермер. Якщо грушу, також складну культуру, багато садівників Буковини хоча б пробували вирощувати, і вона пішла далеко не у всіх, то черешню навіть не ризикнули закладати, розуміючи, що буде дуже складно, і в них немає шансів добре почуватись у цьому сегменті.
«До того ж внутрішній ринок черешні дуже обвалює сектор домогосподарств продукцією третього класу з присадибної ділянки, яка майже нічого не коштує, але все рівно дуже «фонить» на ринку, – зауважив Макаренко. – Саме тому наш черешневий проект ми намагаємося більше орієнтувати на експорт, тим більше, що на це є запит».
Для того, аби самім вийти на високий рівень виробництва черешні, засновники ФГ «Макосад» неодноразово зустрічалися з фермерами у Німеччині, Нідерландах, Італії, бували в їхніх кооперативах. Минулого літа відвідали великі логістичні центри в Італії, де переробляються тисячі тонн черешні.
Читайте також: Робітників на збір черешні на Вінничині возять за 100 км