Чернівецькі садівники розвивають господарство через реконструкцію
Сьогодні через перевиробництво фруктів все менше сенсу збільшувати садівничі площі. Проте, щоб розвивати господарство, потрібна постійна реконструкція вже діючих насаджень.
Таку думку в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» висловив Владислав Макаренко, співвласник фермерського господарства «Макосад» (Чернівецька область).
Зараз господарство вирощує 60 га яблуні, 15 га груші, 6 га черешні та 1 га сливи. Втім, склад насаджень постійно змінюється. У яблуневому саду «Макосад» щорічно робить сортозаміну – нерентабельних сортів на більш актуальні. Донедавна вони мали багато сливи – та майже всю викорчували, на її місці посадили грушу, десь збільшили черешню.
«Тобто постійно підлаштовуємось під умови ринку, – розповідає Макаренко. – Сливу легко виростити, але важко продати. Черешня навпаки дуже складна культура у вирощуванні, але на ній більше шансів заробити, бо доглядати її можуть далеко не всі. Найбільший досвід у нас історично з яблуком, потім груша, слива. Черешню ми тільки освоюємо».
Читайте також: Спеціалістка розповіла, які сорти яблунь довелося корчувати