Овочі-Ягоди-Сад

Чернігівський фермер вирощує 200 га картоплі для трьох покупців

Чернігівський фермер вирощує 200 га картоплі для трьох покупців

В селі Іванівка Семенівського району на Чернігівщині колишній директор із закупівель компанії «Крафт Фудз Україна», а тепер директор «Поліської картопляної компанії»  Денис Стаценко вирощує чипсову картоплю для компаній «Монделіс Україна»(бренд «Чіпси Люкс»), «Клуб чипсів» (бренд «Чіпстерс»)  та «Пепсіко»(бренд «Лейс»). У найближчих планах підприємства – вийти на показник рентабельності в 50%.

Про це повідомляє «Біла хата».

ТОВ «Поліська картопляна компанія» займається вирощуванням переважно чіпсових сортів картоплі. Бульбу вирощує на поливі, а працює на 200 гектарах.

За словами Дениса Стаценка, перевага чипсових сортів картоплі – це ціна та контракти.

«У мене є всього три клієнти, і мені не потрібно турбуватись про те, кому продати бульбу. Мені залишається лише відпрацювати технології, зробити так, щоб була найкраща рентабельність, – розповів фермер. – Наразі за рахунок поливу, інтенсивних технологій та захисту ми намагаємось вийти на врожайність товарної чипсової картоплі 50 тонн з гектара. Поступово наближаємось до цієї цифри. Так, у цьому році середня врожайність товарної картоплі склала 40 тонн з одного гектара».

Врожайності додала нова система зрошування – крапельна. Якщо раніше на звичайному поливі середня врожайність картоплі складала близько 30 тонн з гектара, то крапельне зрошування значно покращило показники врожайності.

«У нас контракт в цьому році був близько 5 гривень за кілограм. І врожайність її менша. Здавалося б, у чому сенс? – розмірковує фермер. – Свого часу ми займались і столовою, і чіпсовою картоплею, але у 2015-му році ухвалили рішення від столової відмовитись. Чому так? Коли подивились статистку цін продажу, то в столової ціни скачуть від 2 до 10 гривень. У цієї картоплі ціна є стабільною і, хоч і повільно, але росте. І якщо вивести в графіки середню медіанну статистичну ціну столової картоплі і накласти на середню медіанну ціну чіпсової, то вийдемо на середню ціну таку ж саму, як і в чипсовій. Отож перевага цієї картоплі – в стабільності та ринках збуту».

Читайте також: Чипсова картопля на Чернігівщині дає на богарі врожайність 20 т/га, столова –– 30 т/га