Овочі-Ягоди-Сад

Чернігівські томати та перці конкурують з південними завдяки логістиці

Вирощувати томати й перці на Чернігівщині доволі рентабельно за рахунок свіжості і значно менших витрат на перевезення овочів до ринку збуту, доводять Ольга та Олександр Василенки, фермери з селища Любеч.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

За словами фермерів, попри високу собівартість і невисоку закупівельну ціну (8–10 грн/кг), перці – доволі рентабельна культура. 

«Конкуруємо з південним перцем за рахунок високої якості продукції, бо наш перець свіжий, прямо з поля, і значно менших витрат на перевезення овочів до ринку збуту», – кажуть Ольга та Олександр Василенки.

Перець вирощують тільки ранньостиглий – Геркулес F1, Білозерка, Хаскі F1. Пізні сорти в цій місцевості не визрівають. Томати – також ранньостиглі з тієї ж причини. Підбирають сорти середньо- і низькорослі, яких не підв’язують. Улюблені – Асвон F1, П’єтра Роса F1, Пінк Леді F1, Каста F1. 

Загалом фермери обробляють 24 га, на яких вирощують понад 10 овочевих та ягідних культур. Овочі поливають за допомогою крапельного зрошення. Лише картопля росте на богарі.

Читайте також: Фермер у Чернігівській області вирощує баклажани та баштанні