Черкаські овочівники експериментують з поливом буряку
СТОВ «Воля» 27 га буряка вирощує на дощуванні і 12 га – на крапельному поливі. При цьому процес у першому випадку менш керований, ніж при вирощуванні на «краплі».
Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» розповів заступник директора з овочівництва компанії В’ячеслав Кісліцин.
«Ми другий рік випробовуємо технологію краплинного поливу, щоб отримати найбільшу товарність, – пояснив він. – На дощуванні вегетація коренеплодів буряка менш контрольована: виходять великі корені, які йдуть на корм, а є дрібні й середні. А на краплинному зрошенні процес більш керований».
Продукція, за словами Кісліцина, виходить приблизно одного калібру – 100% товарний буряк, який вимагають торговельні мережі, а СТОВ «Воля» зараз туди відправляє майже всю продукцію. З ділянки на дощуванні 5–10 % урожаю йде на переробку.
«Минулого року ми не могли нормально визначитися з поливом, тому що посів був дещо пізній, і знову ж таки тоді випав град – цей буряк постраждав найбільше, – зазначив спеціаліст. – Цього року ситуація повторилася, тобто чистота експерименту постійно порушується. Але загалом і той, і інший спосіб поливу працює нормально».
Читайте також: Рівненський фермер вирощує буряк без поливу і зберігає без охолодження