Через скручування листя врожайність винограду може падати на 80%
Скручування листя має некорисний вплив на обсяги і якість урожаю винограду. Врожайність може знижуватися на 80%.
Крім цього, на хворих кущах на два-три тижні затримується визрівання ягід, на 5-25% знижується уміст цукру у плодах, кислотність натомість зростає. Унаслідок зменшення вмісту антоціанів у ягодах погіршується забарвлення та товарність грон.
В Україні скручування листя винограду належить до найпоширеніших вірусних хвороб. Воно проявляється зміною забарвлення та закручуванням листкової пластинки донизу. У темно-ягідних сортів зелене забарвлення між жилками змінюється на червоне, у білоягідних – на жовте. Ділянки тканин уздовж жилок залишаються зеленими.
На відміну від європейських виноградарських країн, скручування листя візуально проявляється рідко, рівень прихованого ураження сягає 8-10%.
Вірус скручування листя винограду поширюється на великі відстані з садивним матеріалом – ідеться і про європейські сорти, й про американські сорти-підщепи. В останніх хвороба зазвичай протікає без симптомів. Скручування листя поширюється також із щитівками й несправжніми щитівками.
Додати коментар