Овочі-Ягоди-Сад

Через скручування листя врожайність винограду може падати на 80%

Через скручування листя врожайність винограду може падати на 80%

Скручування листя має некорисний вплив на обсяги і якість урожаю винограду. Врожайність може знижуватися на 80%.

Крім цього, на хворих кущах на два-три тижні затримується визрівання ягід, на 5-25% знижується уміст цукру у плодах, кислотність натомість зростає. Унаслідок зменшення вмісту антоціанів у ягодах погіршується забарвлення та товарність грон.

В Україні скручування листя винограду належить до найпоширеніших вірусних хвороб. Воно проявляється зміною забарвлення та закручуванням листкової пластинки донизу. У темно-ягідних сортів зелене забарвлення між жилками змінюється на червоне, у білоягідних – на жовте. Ділянки тканин уздовж жилок залишаються зеленими.

На відміну від європейських виноградарських країн, скручування листя візуально проявляється рідко, рівень прихованого ураження сягає 8-10%.

Вірус скручування листя винограду поширюється на великі відстані з садивним матеріалом – ідеться і про європейські сорти, й про американські сорти-підщепи. В останніх хвороба зазвичай протікає без симптомів. Скручування листя поширюється також із щитівками й несправжніми щитівками.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!