Овочі-Ягоди-Сад

Через потепління клімату мигдаль знову використовують як підщепу для персика

Через потепління клімату мигдаль знову використовують як підщепу для персика

Мигдаль як підщепа для персика на півдні України, де зими часто безсніжні, тривалий час був виключений з реєстру через слабку морозостійкість.

Нині через потепління клімату багато розсадників почали виготовляти саджанці персика на основі мигдалю.

Така підщепа добре сумісна майже з усіма районованими у нашій зоні сортами персика. У розсаднику несумісність, ознакою якої є бронзове листя, не перевищує 1-2%.

Мигдаль – стійкий до карбонатів і здатний рости на важких за гранулометричним складом ґрунтах. У щеплених на ньому дерев – вирівняний ріст, вони майже не уражаються кореневим раком і високоврожайні.

Утім, за останніми спостереженнями вчених, на легких і середніх за механічним складом ґрунтах і без зрошення щеплені на мигдалі дерева персика мали на 15-25% менші розміри, ніж щеплені на персику та абрикосі.

Обсяг і якість урожаю в саду на мигдалі теж був меншими. Можливо, це пов’язано з мілкішим заляганням кореневої системи мигдалю.

Через те, що у південно-східних регіонах мигдаль не росте, виникає проблема з насінням для його сіянців.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!