Через потепління клімату мигдаль знову використовують як підщепу для персика
Мигдаль як підщепа для персика на півдні України, де зими часто безсніжні, тривалий час був виключений з реєстру через слабку морозостійкість.
Нині через потепління клімату багато розсадників почали виготовляти саджанці персика на основі мигдалю.
Така підщепа добре сумісна майже з усіма районованими у нашій зоні сортами персика. У розсаднику несумісність, ознакою якої є бронзове листя, не перевищує 1-2%.
Мигдаль – стійкий до карбонатів і здатний рости на важких за гранулометричним складом ґрунтах. У щеплених на ньому дерев – вирівняний ріст, вони майже не уражаються кореневим раком і високоврожайні.
Утім, за останніми спостереженнями вчених, на легких і середніх за механічним складом ґрунтах і без зрошення щеплені на мигдалі дерева персика мали на 15-25% менші розміри, ніж щеплені на персику та абрикосі.
Обсяг і якість урожаю в саду на мигдалі теж був меншими. Можливо, це пов’язано з мілкішим заляганням кореневої системи мигдалю.
Через те, що у південно-східних регіонах мигдаль не росте, виникає проблема з насінням для його сіянців.
Додати коментар