Через кілька років може відбутися монополізація зберігання та переробки ягід
Виробництво ягід в Україні за останні три роки стабілізувалося на позначці близько 130 тис. тонн, при цьому експортні поставки зростають.
Про це повідомив генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.
«Експорт ягід у 2014 році склав 21,5 тис. тонн, у той час як у 2016 році Україна поставила на зовнішні ринки вже 44,7 тис. тонн. У структурі експорту переважає морожена ягода (чорниця, малина, журавлина, ожина)», – уточнив експерт.
Він підкреслив, що українські виробники ягід розширили географію експорту. «Якщо раніше основними ринками збуту були країни ЄС, то зараз почалися поставки на Близький Схід, до ОАЕ», – зазначив Сергій Феофілов.
Незважаючи на багато ризиків, у ягідний бізнес починають надходити інвестиції з інших галузей економіки, зауважив експерт.
«Ми прогнозуємо, що через три-п’ять років відбудеться монополізація зберігання та переробки ягід. За нашими спостереженнями, може статися кооперація дрібних виробників, концентрація виробництва. Щоб залишитися конкурентоспроможними, дрібні виробники повинні перейти до кооперування», – резюмував Сергій Феофілов.
Додати коментар