Черешня на Одещині запилилася погано, слива – середнє, а персик – добре
Врожай черешні в Одеській області може скласти за підсумками сезону лише 20% від середніх показників за минулі роки через погане запилення.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Віктор Кожухаренко, власник СФГ «Вікторія».
«Тож можна вважати, що з черешнею ми рік пропустили, – сказав він. – Хоча минулими роками навіть за морозів і дощів дерева краще запилювалися».
Квітування черешні, за словами Кожухаренка, було яскраве і гарне, адже було раннє тепло і сонячна погода в ці дні, без дощів, але запилилася культура втричі-вчетверо гірше, ніж зазвичай.
“У нас приморозків практично не було, але цвітіння почалося днів на десять раніше, на початку квітня, – розповів власник господарства. – Але чи то бджола ще не готова була в цей час літати, чи то нектар ще не виділявся, чи то вологість була не та, але запилення черешні вийшло зовсім слабким, на сливі – середнім, і тільки на персику – хорошим. Його ми навіть проріджували і ще будемо проріджувати. На сливі якість запилення варіювалася залежно від сорту: десь – на 80-90%, десь – на 50%».
Читайте також: Аналітик пояснив, чому українські ягоди та фрукти такі дорогі