Овочі-Ягоди-Сад

Буковинські фермери готуються сортувати черешню на експорт

Буковинські фермери готуються сортувати черешню на експорт

Фермерське господарство «Макосад» (Чернівецька область) побудувало в саду сортувальний цех для черешні і розглядає пропозиції по сортувальних лініях.

Про це у статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Владислав Макаренко, співвласник підприємства.

«Поки що з ділянки у 5 га немає належних обсягів продукції для того, щоб вкладати немалі інвестиції в таке обладнання, – уточнює він. – Нормальна урожайність якісної черешні складає 10-12 тонн, і загалом з нашої площі виходить зібрати 60-70 тонн».

Якщо нові площі наших черешневих плантацій у 2027-2028 роках вийдуть хоча б на 50% своєї продуктивності, додає фермер, а обсяги складуть 150-170 тонн, буде доцільно придбати гідрокулер та сортувальну лінію та розглядати експорт та преміальний сегмент внутрішнього ринку.

«Макосад» продовжує посилювати напрямок черешні, тому що, як каже Макаренко, ця культура вже представляє для них спортивний інтерес.

«Як рибалці нецікаво постійно ловити одну й ту саму рибу (тобто вирощувати яблука), так і нам хочеться спробувати чи нову рибу, чи інший вид рибалки, – каже він. – По-друге, і це вже більш реалістичний погляд на речі, враховуючи, що черешня – складна культура для масового ринку, далеко не кожен фермер може створити більш-менш замкнутий цикл її виробництва – від саду до кінцевого продукту, який здатен експортуватись».

Читайте також: «Макосад» доставлятиме черешню на Близький Схід літаками