Британський експерт розповів, як підняти в Україні часниковий бізнес
Зараз Україна дуже успішна у вирощуванні часнику, а от в бізнесі слід ще багато чого зробити.
Таку думку висловив часниковий експерт з Великої Британії Колін Босвел в інтерв’ю журналу «Плантатор». Власник «Часникової ферми» і часникових фермерських магазинів, фермер за 40 років привчив англійців до цього овочу.
Колін Босвел наголосив, що в Україні треба побудувати мережу холодильних камер, холодильних складів. «Якщо я куплю 100 тонн українського часнику влітку і покладу на зберігання до Нового року, то зароблю 200–300%, ‒ зазначив він. ‒ У вас цей ринок діє тільки в сезон, бо нема де зберігати продукт».
Британський фермер не вперше відвідує нашу країну, і вважає, що український бізнес на часнику має проблеми зі сприйняттям, баченням бізнесу. «Зараз це нескладний ринок. Продають весь урожай до осені ‒ і все», ‒ констатував він.
«В Україні багаті ґрунти та сприятливий клімат, але не всі сорти часнику для нього годяться. Гігантський Елефант, або слонячий часник, для вашого клімату не годиться, ‒ наголосив Колін Босвел. ‒ А от стрілкуючі цілком успішно вирощують. Вони дуже схожі на часник, який був тисячу років тому».
Він рекомендує українським аграріям придивитися до часнику з більшими головками. «Такий зараз легше продати в Європі, там його цінують», ‒ зауважив він.
Світові ціни на часник залежать від китайського врожаю, підкреслив Колін Босвел. «Китайці зменшують площі під часником. До того ж не весь їхній урожай годиться для експорту. Китайського часнику в світі меншає ‒ це нам на руку, ‒ розповів він. ‒ Наступного року очікуємо подорожчання. Але вільні ніші на ринку все одно хтось займе. Питання тільки в тому, хто саме».
Додати коментар