Біологічні плівки подвоюють терміни зберігання овочів
Для зберігання плодів та овочів усе частіше звертають увагу на біологічні плівки. Так, український дослідник Олександр Кавиршин запропонував використовувати розчин хітозану як консервант для обробки продуктів рослинного походження перед зберіганням. У дослідах практично подвоїлися терміни зберігання фруктів з альгінатним покриттям.
Про це повідомляє журнал «Плантатор» в огляді біопрепаратів для післязбиральної обробки.
«У результатах досліду, опублікованого у 2013 році, повідомлялося, що спеціальна антимікробна целюлозна плівка, яка містила 25% низину, давала змогу істотно подовжити термін зберігання плодів манго», – зазначає видання.
При цьому дослідники виявили збереження фізико-хімічних характеристик (pH, вмісту вітаміну C, індексу потемніння і вмісту розчинних сухих речовин) у нарізаних манго, упакованих антимікробними плівками протягом 12 діб зберігання за температури 5 °С. Крім того, спостерігалося 1000-кратне зниження кількості життєздатних клітин Listeria monocytogenes після двох діб зберігання порівняно з контрольним зразком.
«У досліді, опублікованому у 2015 році, повідомлялося про застосування альгінатного покриття, що містить бактеріоцини, для збереження нарізаної папаї, що збільшує термін її зберігання до 21 доби (тоді як термін зберігання контрольних зразків — 15 діб). Значне інгібування росту патогенної мікрофлори, а також підтримання або незначні зміни фізикохімічних властивостей спостерігалися в зразках, оброблених альгінатним покриттям з бактеріоцином», – йдеться у публікації.
Читайте також: Деякі дріжджі та бактерії допомагають зберігати овочі