Овочі-Ягоди-Сад

Більшість потовщених плодів абрикоси гине при -3,3°C, а набрякла брунька витримує до -14,4°C

Більшість потовщених плодів абрикоси гине при -3,3°C, а набрякла брунька витримує до -14,4°C

У фазі потовщення плоду абрикоси приморозок у -3,3°C може знищити 90% плоду, а решту 10% врожаю можна втратити й при -2,3°C.

Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».

За даними дослідницької компанії Ri.Nova (Італія), найбільш витривала фаза культури у сенсі весняних приморозків – набрякання бруньки: 90% майбутнього врожаю загине лише при зниженні стовпчика термометра в саду до -14,4°C. Проте 10% буде достатньо й -4,3°C.

Під час повного цвітіння абрикоси 10% квіток загинуть при морозі у -4,3°C, тоді як -6,4°C згублять 90% цвіту.

Через підвищену чутливість рослин до морозів у момент їх виникнення, зумовлену фенологічними фазами (розпускання бруньок тощо), найбільш вразливі культури в порядку зростання стійкості: абрикос, персик (у т. ч. нектарини), черешня, слива, груша, яблуня та виноград. Виноград є найменш вразливою культурою, оскільки він проростає пізніше за інші.

Читайте також: Основний період захисту абрикоси – початок весни