Азот на овочах треба обмежувати, щоб протистояти гнилям
Багато випадків гнилі овочів, не лише розсадних, є наслідком передозування азотом. Адже гриби-сапротрофи використовують азот для синтезу білків і ферментів, які необхідні для процесів розкладання.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написала Марія Кисляченко, агроном господарства «Аграна Фрут Лука».
«Вихід з цієї проблеми є, – зазначила вона. – Перш за все, не слухатись маркетологів, котрі радять застосовувати добрива якомога в більшій кількості та максимально часто, мовляв, листя не достатньо зелене. Краще дозувати азот дрібними нормами по 3-5 кг/га чистої речовини за один полив. Більше можна лише тоді, коли зав’язь ще не завантажила рослину. Щоб така незначна кількість азоту була достатньою, потрібно додавати його у кожен полив разом з гуматами. Є шанс, що гумати його втримають та передадуть рослині».
За словами Кисляченко, такі ж дії необхідні при вирощуванні й інших овочів. Адже з кожним роком гнилі, зокрема альтернаріоз все більше прогресує та лякає. Крім того важливо обирати стійкі гібриди, дотримуватись сівозміни та не забувати, що профілактика завжди краща за лікування, резюмує експертка.Читайте також: Амідна форма азоту на овочах може «вистрілити» в непотрібний момент