Агроном розповів про рентабельність вишні
За словами Юрія Овчара, агронома компанії «Аграна Фрут Лука», що на Вінничині, рентабельність вишні становить 108%. З урахуванням масштабу вирощування – 109 га, з яких збирають 900-1200 т ягід – не так і погано.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«Рентабельність вишні залежить від багатьох чинників. Зокрема, найбільше впливає на цей показник масштаб виробництва, – наголосив агроном. – Якщо подивитися на цифру, то рентабельність вишні останніми роками становить 108%. На перший погляд, цифра не велика, проте якщо цей показник помножити на валовий збір, то прибуток буде доволі таки позитивним».
На думку Юрія Овчара, на рентабельність безпосередньо впливає валовий збір та ціна. Чим ближче ціна продукції до собівартості, тим менша рентабельність.
«З одного боку, нам потрібні високі врожаї, а з іншого, – менші затрати, – зауважує він. – Наше завдання – знаходити золоту середину і, зазвичай, на те впливає немало чинників. Важливо правильно рахувати затрати, щоб точно розуміти, чи варто розширювати площі, чи ні, а де краще «списати» непродуктивну ділянку».
Довідка: Цього року «Аграна Фрут Лука» отримала врожай вишні 1230 т при планах 900 т. Більшу частину ягід реалізовували на свіжий ринок.
Читайте також: На Волині замість старого яблуневого саду висадили вишневий