Точка зору

Жнива затримуються через дощі

Іван Якуб
голова ФГ «Соната» (Чернігівська обл.)

Збирання озимих на Чернігівщині затримується. Дощі йдуть майже щодня, тож доводиться ловити погожі «вікна» і чекати, щоб зерно підсохло, а вже потім виходити в поле. Часом це займає пів дня простою, а часом і цілий день. Відтак, ми вже десятий день збираємо озимий ріпак, хоча за сприятливої погоди вже мали б завершити збирання. Через дощі вологість зерна на 1-1,5% перевищує норму. Зазвичай ми практикуємо десикацію, але цього року вона була б неефективною, тому що ріпак у нас був дуже густий, так що десикант не подіяв би.  

На сьогодні поточна середня врожайність озимого ріпаку в нашому господарстві становить 25 ц/га, але вона ще не остаточна, бо збирання не завершилося. Вважаю це непоганим показником, адже працюємо в режимі економії ресурсів. Зокрема, щодо підживлення, дали ріпаку 100 кг/га діючої речовини азоту, але взагалі не робили інсектицидних та фунгіцидних обробок, бо, по-першу, не було критичної потреби в цьому, по-друге, вартість ЗЗР у період, коли потрібно було здійснювати захист посівів, була дуже високою. А ще ми вирощуємо український сорт озимого ріпаку, який за низької вартості насіння дає хороші показники. В цілому, як розповідають колеги, урожайність підживленого ріпаку в нашому регіоні непогана.

Щоправда, ціна на нього просіла. Торік ми продавали його по 17 тис. грн за тонну, а цього року вартість опустилася до 13 тис. грн. Та якщо врахувати наші затрати, то навіть за такої вартості зерна ми все ще «в плюсі». Відтак, ріпак планую продавати одразу після збирання, щоб закрити поточні фінансові потреби.

Після збирання ріпаку одразу почнемо жнива озимої пшениці. Наразі посіви в доброму стані, тож розраховуємо на середні багаторічні показники врожайності, звісно, без рекордів.

І хоч дощі заважають збиранню ранньої групи, для пізніх культур вони якраз дуже потрібні. Грунт під кукурудзою, соняшником і соєю добре зволожений, посіви підживлені (хоч і зменшеними нормами, без мікродобрив) і мають дуже гарний вигляд, попри те, що ми вимушено зменшити кількість фунгіцидних обробок через брак коштів.

Дуже шкода, що продавці ЗЗР тільки зараз починають знижувати ціни на свою продукцію, коли «сезон захисту» вже практично минув. Через дефіцит фінансів багато фермерів не мали змоги забезпечити повний захист рослин.

В цілому зберігати ефективність виробництва нашому господарству дуже допомогло державне кредитування за програмою «5-7-9». Завдяки цьому ми мали змогу закупити добрива, плануємо осінню посівну і працюємо в звичному режимі.