Точка зору

Земля онлайн: досяжна перспектива

Олександр Полховський
засновник першого спеціалізованого інтернет-сервісу для обігу земельних ділянок Uland.сom.ua

До ефективності взаємодії продавця й покупця, що знайшли один одного в інтернеті, ще буквально десятиліття тому суспільство ставилося досить стримано. Цей сегмент тоді був представлений у нас хіба що кількома великими магазинами побутової техніки, які активно продавали українським споживачам телевізори, магнітофони, холодильники і пральні машини. Нині ж ситуація дивовижним чином змінилися. Практично всю важливу інформацію ми тепер отримуємо в онлайні. Купувати й продавати через інтернет багатьом стало цікаво, оскільки це не тільки зручно й вигідно, а й безпечно. Навіть найвищі посадовці сьогодні публічно говорять про державу в смартфоні як про цілком досяжну перспективу. А різноманітні інтернет-сервіси, не стримуючи темпів і не зупиняючись на досягнутому, запроваджують нові інструменти – аби ще більше спростити життя користувачам.

Завдяки багатому досвіду в організації роботи з державними базами даних (наша команда створила такий відомий і ефективний інструмент, як товарна біржа Polonex, і однією з перших почала працювати в системі Prozorrо), ми сконцентрували найбільшу в Україні базу земельних ділянок – загалом понад 4500. Переважна їх більшість на спеціалізованій інформаційній платформі Uland – державної власності. Разом із тим, зростає кількість оголошень від охочих отримати справедливу ціну за свій пай. Тож нині в нашій базі можна знайти найрізноманітніші за площею ділянки – розміром від кількох гектарів до кількох сотень гектарів. Зокрема, за два місяці додалося 1253 нові оголошення з Житомирщини, 1032 – з Хмельниччини, 565 – з Івано-Франківщини та 159 – з Волині. Серед тих регіонів, де найнижча активність – Запорізька область (28 оголошень), Закарпаття (22), Дніпропетровська (10), Донецька ( 8) і Луганська (7) області.

Завдяки ефективній системі модерації й перевірки оголошення не «тонуть» у масі спаму, а покупці можуть довіряти оприлюдненій інформації. Фільтри дозволяють сортувати  пошук  пропозиції за різними параметрами: за операцією (купівля-продаж чи оренда), місцем розташування, розміром і ціною. Усі офіційні дані: кадастровий номер, цільове призначення та загальна площа, графічне місце розташування, форма власності — «підтягуються» з Держгеокадастру. Самостійно розміщуючи на сайті оголошення про свою ділянку, доречно буде вказати важливу інформацію про об’єкти, розташовані поряд: водоймища, дороги, залізничні колії, порти тощо. Зазначена на карті локація  дає змогу легко зорієнтуватися на місцевості й, за потреби, підібрати кілька сусідніх ділянок. Аби легше було зорієнтуватися в цінах на оренду чи продаж, на Uland інтегровано індексатор цін. Оскільки система впізнає кожного користувача за номером телефону, це наразі суттєво підвищує можливість прямого контакту між потенційними учасниками угоди.

Якщо власник мешкає за кілька сотень кілометрів від своєї ділянки і йому складно щоразу приїжджати для її показу, у пригоді стане допомога брокера. Маючи в розпорядженні велику базу даних, команда ресурсу успішно веде перемовини з власниками паїв і формує на замовлення земельний фонд певного розміру в обраному районі чи області, який зацікавить інвестора. Уже десятки охочих стали агентами Uland і нині системно розвивають сервіс та його репутацію, суттєво заощажуючи час тим, хто має намір розширити свій земельний банк.

Можна багато дискутувати про нюанси обігу земель, втім, навряд чи хтось заперечуватиме потребу формування доступного й відкритого ринку в Україні. У контексті зміни законодавчих правил дедалі більшої актуальності набувають питання чесної конкурентної процедури продажу прав оренди (а в перспективі й власності). Тож на часі використання онлайн-сервісів для спрощення внутрішніх і зовнішніх комунікацій між учасниками земельних відносин. І каталізатором такої взаємодії  має всі підстави стати Uland.