Точка зору

Земля. Онлайн. Без спекуляцій

Олександр Полховський
засновник інтернет-сервісу для обігу земельних ділянок Uland.сom.ua

Доки політики й високопосадовці шукають оптимальну модель відкриття земельного ринку, команда Uland успішно формує дієві інструменти цивілізованої взаємодії між його учасниками. 

Ефективно й прозоро розпоряджатися своєю землею об’єднані територіальні громади та окремі приватні землевласники вже сьогодні мають змогу завдяки державним аукціонам. Як показує досвід, реалізовані таким чином права на оренду ділянок здебільшого дають змогу отримати ціну, яка щонайменше в 1,5–2,5 раза вища за стартову. Тож і громада має зиск, і земля працює. Як-от, скажімо, на Херсонщині ділянку площею 100 га взяли в оренду за ціною, що перевищила стартову аж на 80%(!). І таких прикладів ефективності проведення аукціонів можна навести чимало… 

Водночас довіра потенційних партнерів — питання вельми дискусійне. Принаймні інформацію про наявні активи землевласники здебільшого оберігають як зіницю ока, а головними дійовими особами в перемовинах про виділення ділянок (звісно ж, за певну винагороду) все ще залишаються місцеві чиновники чи їхні «сірі» агенти. Зважаючи на високий рівень корупції й «вузькі місця» законодавчої бази, для потенційних учасників ринку дедалі актуальніше постає питання прозорої процедури продажу чи оренди. 

Такі обставини й спонукали нас створити спеціалізовану інформаційну платформу для обігу землі після того, як перші земельні лоти почали з’являтися на створеній нашою командою товарній біржі Polonex (вона є лідером у Прозорро.продажі з реалізації/ оренди об’єктів державної власності). Маючи солідний досвід в організації роботи з державними базами даних, нам вдалося сконцентрувати на сайті Uland найбільшу в Україні базу ділянок. І це сьогодні суттєво заощаджує час потенційним орендодавцям і орендарям на пошуки інформації (її, до речі, ми ще й розсилаємо на електронну пошту клієнтам). А десятки охочих стали агентами Uland і нині системно розвивають сервіс та його репутацію. 

Фільтрувати інформацію про наявні пропозиції можна за різними параметрами: за операцією (купівля-продаж чи оренда), за місцем розташування, розміром і ціною. Усі офіційні дані: кадастровий номер, цільове призначення та загальна площа, графічне місце розташування, форма власності — «підтягуються» з Держгеокадастру. До того ж зазначене на карті розташування кожної ділянки дає змогу легко зорієнтуватися на місцевості й, за потреби, підібрати кілька сусідніх ділянок. Аби легше було зорієнтуватися в цінах на оренду чи продаж, на Uland інтегровано індексатор цін. 

Водночас зростає і кількість охочих отримати справедливу ціну за оренду свого паю, здавши його в оренду без посередників. Самостійно розміщуючи на сайті оголошення про свою ділянку, доречно буде вказати важливу інформацію про об’єкти, розташовані поряд: водоймища, дороги, залізничні колії, порти тощо. Оскільки система впізнає кожного користувача за номером телефону, вказані в оголошеннях контакти однозначно «живі». І це наразі суттєво підвищує можливість прямого контакту між потенційними учасниками угоди. 

Якщо власник мешкає за кілька сотень кілометрів від своєї ділянки і йому складно щоразу приїжджати для її показу, у пригоді стане допомога брокера. Маючи в розпорядженні велику базу даних, команда ресурсу успішно веде перемовини з власниками паїв і формує на замовлення земельний фонд певного розміру в обраному районі чи області, який зацікавить інвестора. 

Нині земельна тема не сходить із телеекранів та газетних шпальт. Можна багато дискутувати про подальші нюанси обігу земель, втім, навряд чи хтось заперечуватиме, що доступний і відкритий ринок таки має бути. За таким принципом відбувається трансформація практично в усіх сферах глобального економічного простору. Відтак наявність сервісу, що надає доступ до такого спектру даних, могла б стати каталізатором запровадження цивілізованої взаємодії між усіма учасниками земельних відносин.