Точка зору

Зберігаємо ефективність

Степан Андрушко
начальник управління виробництва «Контінентал Фармерз Груп»

У 2024 році плануємо вирощувати традиційні для «Контінентал Фармерз Груп» культури. Серед озимих це пшениця, ячмінь і ріпак, з ярих – соняшник, кукурудза, соя та цукрові буряки. Садитимемо й картоплю. Зазвичай співвідношення озимих та ярих культур у «Контінентал» утримується приблизно рівним. Торік через складні умови сівби озимих структуру змінили в бік збільшення площ під ярі культури. У сезоні 2024 року плануємо повернути обсяги посіву озимих до 51% від загальної площі обробітку.  У розрізі культур маємо намір закласти трохи більші площі під пшеницею завдяки зменшенню площ під ячменем. Проте фінально говоритимемо про це ближче до завершення сівби озимих, адже погода може внести свої корективи.

Також плануємо збільшити площу посіву під кукурудзою до 15%, адже в сезоні-2023 переглянули обсяги вирощування кукурудзи. Нині ми хочемо повернути до структури попередні показники.

У плануванні культур під майбутній сезон враховується низка чинників. Виробництво звичайно спирається на агрономічні вимоги. Цього сезону в нас висока насиченість олійними культурами, це спричиняє ризики розвитку хвороб. Наприклад, погодні умови нинішнього року сприяють поширенню склеротиніозу.  Нівелювати вплив та потенційні ризики плануємо через збільшення посіву кукурудзи й озимих зернових у майбутньому сезоні.

Також під час розподілу структури посіву та співвідношення озимих і ярих керуємося наявним машинно-тракторним парком. Наша техніка підібрана так, щоб збалансувати навантаження під час сезону та максимально ефективно застосувати наявні одиниці в різні періоди.

Цьогорічна посівна озимих проблемна тим, що наприкінці серпня в наших регіонах було доволі спекотно. Високі температури супроводжували сівбу ріпаку. Така погода для посівної небезпечна, адже через нестачу вологи у верхньому шарі ґрунту можуть бути строкаті сходи. Щоб їх уникнути, ми проводили одночасно обробіток і посів. Для цього дуже добре підходять комплекси на кшталт Horsch Focus, які виконують обробіток ґрунту й посів водночас за один прохід.  Такий підхід зменшує вплив недостатнього вологозабезпечення.

Також ми залучили додаткову кількість сівалок точного посіву – це, зокрема, дозволяє максимально ефективно використати вологу й отримати якісні сходи. Крім того, у липні випало багато опадів і ґрунт був перезволожений. Коли ми заходили з обробітками у вологий ґрунт за такої температури, він дуже швидко пересихав та твердів. Через це не завжди була можливість досягнути оптимальної структури ґрунту. Тому на деяких ділянках були змушені працювати без глибокого втручання – сіяли після поверхневого обробітку.

Наша технологія передбачає внесення добрив під час сівби.Усі наші сівалки обладнані опцією внесення добрив локально в зону рядка. Вносимо класичну діамофоску 10:26:26 в кількості від 80 до 150 кг. Розрахунок залежить від продуктивності поля та планової урожайності. Якщо порівнювати з минулим роком, то система підживлення в нас не змінилася. А торік ми оптимізували її орієнтовно на 30%. Зібрали на цьому живленні плановий урожай і не бачимо сенсу збільшувати кількість діючої речовини, тому залишили ті самі норми, що були минулого сезону.

Аби забезпечити озимим вдалу перезимівлю, багато уваги приділяємо строкам сівби та осінньому захисту. Для озимих багато значать оптимальні терміни сівби, щоб культури зайшли в найбільш сприятливу фазу перед початком зимівлі. Також важливе застосування регуляторів росту для того, щоб озимі не переростали та відбувався відтік цукрів з листків у кореневу шийку.   

А в цілому для оптимізації виробничих процесівзастосовуємо комплексні агрегати, які можуть за один прохід зробити дві або більше операцій. Це, зокрема, стосується локального внесення добрив. Тобто ми одночасно проводимо і основний обробіток, і культивацію, і вносимо добрива. Така комбінація дозволяє зменшити кількість проходів техніки. Якщо ж говорити, наприклад, про соняшник – тут ми застосовуємо два види добрив, а це оптимізація двох проходів розкидачем.

Також комбінуємо хімічний і механічний способи боротьби з бур’янами. Наприклад, на площі після озимих культур ми плануємо сіяти ярі, тут основний обробіток будемо проводити у вересні. Відповідно, там підростають бур’яни. Минулого року, враховуючи високу ціну на гліфосати, доцільніше було застосовувати механічний спосіб дискування чи культивацію. Однак цьогоріч ціни на гліфосати повернулися до традиційного рівня, тож, аби не використовувати ресурси техніки та палива, на частині посівів ми проводимо обприскування гліфосатами. Це економить проміжну операцію з ґрунтообробітку та дозволяє дотримуватися чистого поля. Тобто ми під конкретні умови добираємо оптимальний спосіб, щоби максимально зменшити витрати там, де це можливо, без шкоди для якості проведення техоперацій. Так ми зберігаємо ефективність навіть у складних воєнних реаліях.