Точка зору

Застосування фунгіцидів на соняшнику: реалізувати потенціал

Олександр Соловйов
менеджер з технічної підтримки, напрям «Фунгіциди на технічних культурах», компанія Syngenta

Застосування фунгіцидів на соняшнику в сучасних реаліях сівозміни є одним із основних елементів технології вирощування, що дає змогу зберегти й підвищити врожайність культури. З  кожним роком тиск хвороб буде тільки збільшуватися, залежно від погодних умов року може змінюватися видовий склад домінантних хвороб.

За таких умов на перші місця за шкодочинністю можуть виходити збудники хвороб, на які практично не звертали уваги в попередні роки, хвороби, які відзначаються пластичністю до умов навколишнього середовища. До таких якраз можна віднести гриби роду Alternaria.

Зазвичай ознаки ураження можна помітити в другій половині вегетації, та останніми роками дедалі більшого значення набуває ураження на ранніх стадіях розвитку. Тому збільшується важливість першої фунгіцидної обробки соняшнику, як і схеми захисту загалом.

Для першої обробки варто застосовувати ефективні препарати, що здатні забезпечити не лише лікувальну та стримувальну дії, а й тривалу профілактику й зберегти рослини здоровими тривалий час. До таких препаратів належать фунгіциди з родини Амістар®, включно з Амістар® Екстра та Амістар® Голд, які є стандартами для захисту багатьох культур проти широкого спектра хвороб.

Варто звернути увагу і на Сетар®, який також уже має реєстрацію на соняшнику. Цей продукт, окрім високої фунгіцидної ефективності проти збудників альтернаріозу, септоріозу та фомозу, додатково матиме позитивний вплив на морфологію соняшнику, що дасть змогу краще реалізувати потенціал урожайності культури. Найкращим часом застосування Сетар® є фаза 8 листочків, що дасть змогу отримати надійний фунгіцидний захист й бажаний рістрегулятивний вплив.