Точка зору

Зараз молокопереробні підприємства працюють на склади

Леонід Тулуш
керівник експертно-аналітичної служби Спілки молочних підприємств України

У серпні-грудні 2023 року в Україні аномально стрімко зростали ціни на молоко-сировину: більш як на 30%, або 3,7 грн/кг. При цьому, як показав подальший аналіз, без відповідного підвищення цін на молокопродукти на внутрішньому й на світових ринках, а також купівельної спроможності населення та пожвавлення попиту в країні.

Відповідно це зростання цін на сировину молокопереробні підприємства змушені були компенсувати переважно за рахунок власної маржі, що негативно позначилося на економічних результатах їхньої діяльності.

Нині на ринку молока-сировини склалася патова ситуація. У травні тривало зниження середньої ціни на сировину ґатунку екстра, яке розпочалося на початку 2024 року, наблизившись до 14 грн/кг. Це лише на 8% менше її пікових значень, зафіксованих наприкінці 2023 року, і не відповідає поточній ситуації на внутрішньому й зовнішніх ринках молокопродуктів.

Наслідком такої невідповідності є зростання обсягів молочної продукції на складах переробних підприємств ‒ вперше з травня 2022 року, коли стала відновлюватися логістика в умовах повномасштабного російського військового вторгнення. Таке накопичення продукції призводить до заморожування обігового капіталу та погіршення фінансового стану молокопереробників.

Цінова ситуація на світових ринках молокопродуктів (зокрема, milk commodities) у ІІ півріччі 2023 року – І кварталі 2024 року була несприятливою, що не дозволяло вітчизняним молокопереробним підприємствам отримувати більш-менш пристойні прибутки від експорту (насамперед, milk commodities), як у І півріччі минулого року.

Цінові тренди на ринку молокопродуктів, зокрема в ЄС, із весни 2023 року були різноспрямованими, проте не зумовили зростання доходів українських молокопереробних підприємств. Так, у квітні-травні 2024 року ціни на твердий сир зросли на 8-9%, як порівняти з червнем-липнем 2023 року. Майже на стільки ж підвищилися ціни на молочну сироватку (на тлі низької початкової бази). Ціни на сухе молоко практично не змінилися, а на знежирене навіть знизилися. Така сама ситуація з казеїном. Суттєво подорожчало лише вершкове масло ‒ більш як на 20%. Проте в Україні в ІV кварталі 2023 року – І кварталі 2024 року фіксувався суттєвий дефіцит цього продукту, тож і його експорт у цей період був мізерним.

Отже, молокопереробним підприємствам з літа 2023 року вже не вдається заробляти на експорті, як до прикладу, в ІІ півріччі 2022 року – І півріччі 2023 року: тоді експортні операції приносили значно вищі прибутки, ніж продажі на внутрішньому ринку.

В Україні ситуація зі платоспроможністю й кількістю споживачів також не покращилася: рівень доходів не зріс, а тенденція до повернення громадян з-за кордону восени 2023 року призупинилася, ба більше, почався зворотний процес. Усе це негативно позначається на обсягах продажів молокопродуктів: із ІІ кварталу цього року молокопереробні підприємства працюють на склади, чого не спостерігалося з перших місяців повномасштабного російського вторгнення. 

Нинішня ціна на молоко-сировину більш як на чверть перевищує ціну літа-2022 (11 грн/кг) та більш ніж на 20% – ціну літа-2023 (11,6 грн/кг). У перерахунку на євро та з урахуванням європейського базису постачів сире молоко коштує понад 0,36 євро/кг, тоді як улітку 2022 року ‒ 0,33-0,34 євро/кг, а влітку минулого року ‒ 0,32-0,34 євро/кг (на 10% нижче рівня травня-2024).

Поточний високий рівень ціни на молоко-сировину – на тлі цінової ситуації на світових ринках молокопродуктів і платоспроможності й кількості населення України – не дозволяє молокопереробним підприємствам функціонувати належним чином, і змушує їх збільшувати обсяги зберігання продукції на складах у сподіванні на покращення цінової кон’юнктури в перспективі.