Точка зору

Заготівлю молока у населення необхідно докорінно змінити

Вадим Чагаровський
голова ради директорів Спілки молочних підприємств України

Молоко від населенням є величезною проблемою в Україні. Ми повинні зруйнувати стару спотворену систему заготівлі молока – посередницьку, адже заготівельники фактично займаються здирництвом стосовно населення. Вони не ведуть ніякої системної роботи з підвищення якості молока.

Сьогодні заготівлею в основному займаються підприємці або менеджмент невеликих молокопереробних підприємств, який власними силами створив додаткові організації, що збирають молоко (про що й не здогадуються власники цих підприємств).

Тому я вважаю, що, перш за все, потрібно провести атестацію підприємств, які збирають молоко від населення, виписати вимоги до них. Заготівля молока у населення повинна зазнати докорінних змін.

По-перше, цим мають займатися лише молокопереробні підприємства, які мають технічні й фінансові можливості.

Та ми не можемо заборонити підприємцям займатися заготівлею молока. Отже, по-друге, підприємства-посередники (не молокопереробні) повинні бути атестовані.

Для того, щоб атестувати їх, необхідно виписати вимоги до них. 

Ми повинні зруйнувати стару систему заготівлі молока, але без підтримки Держпродспоживслужби це неможливо. У вимогах треба виписати, що підприємствам, які збирають молоко у населення, потрібен експлуатаційний дозвіл. Таким чином у Держпродспоживслужби з’явиться інструмент, який допоможе розчистити ринок від посередників.

Нині ж ті, хто бажає займатися заготівлею молока, отримують тільки державну реєстрацію. Вони не мають експлуатаційного дозволу.

Так, є посередники, які заготовляють 40-50 тонн молока, у них багато пунктів, цистерн, але вони працюють в антисанітарних умовах, за кеш.

Ба більше, треба відслідковувати ще, кому вони здають молоко. В цій ситуації має боятися кінцевий оператор ринку, бо в багатьох цих посередників немає лабораторій, умов для перевірки якості молока, яке їм здали бабусі. Та й їм достатньо складно цим займатися. Послуги лабораторій повинна надавати чи державна служба, чи переробне підприємство, якому вони здають молоко-сировину.

На мою думку, треба максимально скоротити заготівельний ланцюжок, щоб посередників було найменше. А ті, які залишаться – відповідальні, добросовісні, підготовлені технічно, фінансово. Решта ж тих, хто працюють за кеш, повинні щезнути. І в цьому зацікавлені молокопереробні підприємства.

А в майбутньому, може, і з’являться сировинні зони навколо переробних підприємств, які контролюватимуть якість молока. Подібна схема діяла за радянських часів.