Точка зору

Заготівля силосу. Гарантований результат

Микола Волкогон
експерт з управління рослинництвом, кандидат біологічних наук

Прийняти рішення щодо заготівлі кукурудзи на силос – це лише верхівка айсбергу. Насправді заготівля грубих кормів – це кропітка робота, успіх якої надзвичайно залежить від дотримання технології та якісного планування виконання технологічних операцій. Залишимо питання гібридів і якості висіву – це тема окремої розмови, натомість змістимо фокус на речі, де навіть 1% покращення сукупно дозволяє отримати значні здобутки.

Отже, планування заготівлі кукурудзяного силосу починається з рутинних операцій – підготовки техніки, під’їзних шляхів і власне місця зберігання. Останнє, що необхідне агропідприємству – це коли силос готовий до заготівлі, а ми ні.

Підготовку під’їзних шляхів варто розпочати із власне їх визначення й тестової прогонки автотранспортом, залученим до заготівлі. Чим рівніша буде дорога, чим менше на ній буде ям чи горбів, тим ефективніше та комфортніше буде нею пересуватися. Хочу наголосити саме на комфорті, адже від цього буде залежати здатність водіїв максимально якісно виконати свою роботу. Крім того, за раптового дощу, рівна дорога не створить проблем із забрудненням, натомість «природний» рельєф призводитиме до збільшення вмісту золи та забрудненості силосу.

Під час підготовки техніки варто пам’ятати, що будь-який технологічний простій (на полі, в дорозі чи в місцях зберігання силосу) – потенційні втрати. Тож заздалегідь варто перевірити стан кормозбиральної техніки, транспортних засобів, залучених для перевезення зеленої маси та наявності (чи можливості швидкої доставки на склад за необхідності) запчастин і комплектуючих для задіяної техніки.

До підготовки місць зберігання відноситься очищення бетонованої поверхні (стіни, дно) та проведення ремонтних робіт пошкоджених ділянок, їх герметизація та вапнування. За відсутності бетонованої поверхні, необхідно забезпечити тверду, рівну основу (наприклад, трамбована глина, солома, тощо). Такі речі плівка, автомобільні шини та/чи мішки з гран. відсівом мають бути в наявності та готовими до використання.

Розробка сценаріїв заготівлі передбачає не лише визначення власних виробничих потужностей, порядку збирання та обсягів заготівлі. Це також:

  • розрахунок тривалості виконання операцій (в годинах);
  • розрахунок потреби в кормозаготівельній техніці (сюди відноситься не лише техніка що працює в полі, чи перевозить зелену масу, але й техніка, залучена до робіт в місцях зберігання, штук) на кожну операцію з урахуванням прогнозу погодних умов;
  • розрахунок потреби в транспорті для безперебійної доставки зеленої маси до місця закладання;
  • розробка графіку руху техніки по полях (деталізовано в годинах).

Сценарії заготівлі базуються на оцінці ризиків та детальному плану дій на випадок виходу з ладу техніки/несприятливих погодних умов (наприклад, укладання домовленостей про резервування додаткового трактора/комбайна). Чим ґрунтовніший буде аналіз попередніх сезонів і детальніша оцінка потенційних ризиків поточного сезону – тим більша буде вірогідність заготівлі кукурудзяного силосу в оптимальних умовах за оптимальної якості.

Важливо пам’ятати, що заготівля силосу передбачає як мінімум три ключові ролі:

  1. Відповідальний за заготівлю кукурудзяного силосу.
  2. Відповідальний за виконання робіт у полі.
  3. Відповідальний за виконання робіт у місцях зберігання.

Крім того, за кожною операцією із заготівлі повинен бути закріплений виконавець, який відповідає за максимальну ефективність виконання саме його процесу: моніторинг вмісту сухої речовини в масі, що надходить з поля, контроль якості нарізки та роботи корнкрекеру чи дотримання норми використання консерванту.

В ідеалі перед заготівлею силосу необхідно провести загальні збори, на яких не лише пояснити кожному їх роль в процесі заготівлі, але й провести інструктаж і переконатися в тому, що вся команда налаштована на одну хвилю й націлена на результат.

Разом до Перемоги! Все буде Україна!