Точка зору

Є всі умови для початку виробництва в Україні замороженої картоплі фрі

Дмитро Громов
головний редактор журналу «Садівництво по-українськи»

Ринок замороженої картоплі фрі в Україні дуже легко аналізується, стверджують аналітики овочевого ринку, тому що виробництва такого продукту тут просто немає. Згодом ця ситуація може помінятися.

За даними спеціалістів, щоб запустити завод з виробництва картоплі фрі, по-перше, потрібне немаленьке фінансування. По-друге, таке підприємство має сенс лише, якщо виробляє великі обсяги продукції. По-третє, постає питання – куди продавати ці великі обсяги. 

На думку аналітика проекту East Fruit Євгена Кузіна, яку він висловив на форумі «Інтенсивне овочівництво», на експортних ринках українському виробнику фрі буде складно виграти конкуренцію з Бельгією, Нідерландами і навіть з Польщею. З іншого боку, можна продавати на внутрішньому ринку таким компаніям, як «МакДональдс». Але можуть знадобитись роки лише на перемовини з нею і стільки ж на перевірку «МакДональдсом» виробника картоплі. Весь цей час новому підприємству доведеться працювати без гарантованого збуту.

Проте не все так песимістично, адже є й інші, більш лояльні українські фастфуди, які масово виготовляють блюда з фрі, наприклад, заправки, кафе, ресторани. До того ж в Україні з’явились картопляні господарства, які вирощують картоплю під фрі. Наприклад, картопляний кластер холдингу «Контінентал Фармерз Груп».

Його головний агроном Василь Болехівський називає цей сегмент преміум-класом картоплярства: навіть один синець на картоплині під фрі вже є великою проблемою. А чим більша суха маса картоплі (чого вимагає фрі), тим більше на неї синця. У продовольчої картоплі вона має свій рівень, у чипсовій – більший, а картопля фрі це довга крупна кратопля з великою сухою масою, розміром 55 см у перерізі і 11-13 см за довжиною.

Таку картоплю ще треба навчитись вирощувати, а потім зібрати і зберегти, наголошує Болехівський. Цьому добре навчилися, наприклад, у Польщі, причому роблять це в умовах постійної високої вологості – з поливом як при вирощуванні, так і при збиранні. До речі, найбільше замороженої фрі в Україну прибуває саме з цієї країни.

Тим часом, за словами Болехівського, восени 2025 року компанія «Філд Груп», яка займається вирощуванням картоплі, планує запустити під Черкасами завод з виробництва картоплі фрі. Нам поки не вдалося взяти коментарій з цього приводу у самої компанії. Проте різні джерела повідомляють, що попередньо вони планують запустити виробництво пластівців (за іншими даними, сухого картопляного пюре) з кінцевою метою вийти на виробництво фрі.