Точка зору

Які ягоди потрібні переробникам?

Іван Калінін
засновник компанії «Атлас»

У 2018 році компанія «Атлас» відкрила завод для заморожування ягід у 100 кілометрах від Львова потужністю 20 т/добу.

Постачальниками «Атласу» є сотні місцевих фермерів. Якість продукції, яка надходить на завод, сильно відрізняється. На жаль, більшість малих домогосподарств про якість не дбає, вони не розуміють, що можуть продати дорожче доглянуті ягоди та керуються принципом “і так беруть”.

Наприклад, у 2018 році малина коштувала 10 грн/кг, тому на початку сезону 2019 року в цю ягоду виробники не хотіли інвестувати та навіть витрачати зусилля на вже посаджені плантації. Коли в липні вони почули, що малина матиме ціну 40 грн/кг, її одразу почали доглядати: підживлювати, полоти, захищати від хвороб і шкідників. Серед дрібних виробників немає системності, і це проблема.

Тим, хто має невеликі площі, приміром 20–30 соток, і навчився вирощувати якісну продукцію, я раджу брати землю в оренду й переходити на промислові технології вирощування культури, збільшуючи площі до 2–3 га під крапельним зрошенням. У такому разі якість продукції буде кращою, партія товару –– більш однорідною, а її ціна за рахунок більшого обсягу поставки продукції –– вищою.

Для заморожування полуниць важливий колір ягід. Темні сорти, такі як Мармелада, не підходять для заморожування, адже вони здаються перестиглими, мають дещо специфічні смакові якості.

Особлива тема –– відрив плодоніжок. У Польщі це стандарт, їх видаляють безпосередньо на полі та більшість заморозок приймає тільки ягоди без плодоніжки. В Україні домогтися цього надзвичайно складно, навіть шляхом встановлення преміальної ціни. Так, у 2019 році ми пропонували постачальникам додатково 7 грн/кг до звичайної ціни полуниць, і вони все одно часто не погоджувалися. Плодоніжки ускладнюють або й паралізують роботу заводу, оскільки для їх видалення треба дуже велика кількість людей на сортувальній лінії. Якщо на ринку України буде надлишок цих ягід, перевага буде надаватися виробникам, які пропонуватимуть продукцію без «хвостиків».

Перспектива є в першу чергу в органічних виробників і тих, які постачатимуть сорт Зенга Зенгана. Його в Україні майже ніхто не вирощує, оскільки для фермерів він складний у виробництві. У нього нижча врожайність порівняно з більш сучасними сортами, він чутливий до деяких хвороб. Але жоден інший сорт так добре не підходить для заморожування і, відповідно, для клієнтів, які купують заморожену продукцію.

До речі, наше підприємство також сертифіковане як виробник органічної продукції, співпрацю з фермерами по органічній продукції в наступному сезоні ми плануємо розширювати. З нашого боку надаємо гарантію збуту для фермерів протягом всього сезону та ринкову ціну, але вимагаємо першокласної якості.

Щодо малини, ми вимагаємо, щоб ягоди були сухими, цілими, без бруду та цвілі. Цвіль –– основна проблема. Якщо ягоди мокрі, ми їх оцінюємо як другий чи третій сорт.

Тара для ягід має бути чистою. Досягти цього складно, оскільки тара в нас оборотна. На заморожування приймаємо як літні, так і ремонтантні сорти малини. Літньої в нашому регіоні менше, вона коштує дорожче і більш крихка, на відміну від ремонтантних сортів.

Щороку вимоги до якості продукції будуть зростати. Тож у майбутньому переробники співпрацюватимуть із тими виробниками, які зможуть постачати більшу кількість стандартизованої та кращої за якістю продукції.