Точка зору

Як «застрахувати» майбутній урожай від природніх катаклізмів

Александер Волтерс
керівник компанії «Агро-Консалтинг АВ»

Чимало моїх колег-аграріїв констатують суттєві зміни клімату у своїх регіонах, які проявляються у тривалих посухах, зменшенні кількості опадів.

Я обробляю поля у Рівненській та Тернопільській областях, і якихось кардинальних змін у погоді, пов’язаних зі зміною клімату, за останні роки не помітив. Проте і в нашому регіоні бувають посушливі роки.

Від посухи нас «страхують» великі масиви під кожною з вирощуваних культур і розкиданість полів: якщо в одному районі випало мало дощів, то в іншому вологи було достатньо.

Більшої шкоди, ніж посуха, може завдати град. Але й у цьому разі позитивний ефект має площа, бо чим вона більша під культурою – тим менший ризик втратити весь урожай.

Щоб максимально зберігати й використовувати продуктивну вологу, я придбав великий коток і цього року вперше випробував його на сівбі ріпаку. Оскільки літо було посушливим, то після культивації сухий ґрунт став, як подушка. Ми акуратно втрамбували землю котком і таким чином «закрили» вологу, завдяки цьому ріпак зійшов дуже потужно. Якщо вологи вистачає, то у цій операції немає потреби.

Загалом, щоб утримати вологу, треба сіяти швидко й дуже близько від культиватора, не даючи можливості воді випаровуватися.

Втім, єдиної формули технології обробітку не існує, вона постійно змінюється залежно від багатьох чинників. У деякі роки треба проводити одразу три операції: культивувати, коткувати й сіяти.