Точка зору

Як корові отримати максимум енергії з корму

Ян Роусек
консультант компанії Schaumann

Молочна корова має два головних джерела енергії: NDF (клітинні стінки) і крохмаль.

Як жуйні тварини корови історично брали основну частину енергії саме з клітинних стінок. Потім ми захотіли отримувати більше молока, та стали пропонувати їм крохмаль ‒ а це неприродно для корів.

При цьому в 1 кг NDF стільки ж енергії, як і в 1 кг крохмалю. Питання лише в тому, скільки енергії може видобути корова. Власне ефективність раціону залежить від відсотка перетравлення цих двох компонентів.

NDF заповнює рубець, це – те, що жує молочна корова. Чим старше, вище рослина, тим товщі стінки й більше в них лігніну, тим важче вони перетравлюються в організмі корови. Чим більше NDF перетравлює корова, тим економічно ефективнішим є раціон.

Сьогодні в Україні основним кормом для корів є кукурудзяний силос, а він ‒ основне джерело крохмалю в раціонах ‒ близько 40%. Та кукурудзяний крохмаль дуже важко засвоюється. Тому важливо збирати кукурудзяний силос у фазу, коли зерно незріле, а також використовувати спеціальні ферментаційні продукти.

Крім того, засвоюваність крохмалю залежить від гібриду кукурудзи, від типу зерна. Нормальний кукурудзяний силос містить 50% зерна і близько 30% крохмалю, але лише в деяких видів гібридів. Це залежить від співвідношення зерна й інших частин рослини, від висоти зрізу. Наприклад, із FAO кукурудзи 140 вміст крохмалю буде близько 45%, із FAO 230 ‒ 27-28%.

Важливий момент, що впливає на засвоюваність, ‒ подрібнення зерна. Так, ціле зерно з тоненькою подряпиною практично не засвоюється (4-5%). Повністю ж подрібнене зерно в кукурудзяному силосі засвоюється за 24 години на 70-80%. Якщо ретельно не подрібнювати зерно, воно проходитиме шлунок корови транзитом: аналізи кала показують наявність у ньому до 15% крохмалю ‒ тобто близько 2-2,5 кг зерна пройшли транзитом.

Оптимальний час для збирання якісних кормів, насамперед бобових, ‒  за досягнення 30 см заввишки. Не треба чекати, коли вони зацвітуть.

Ситуація з кукурудзою набагато складніше. Її треба збирати, коли суха речовина в межах 28-32%. Для цього можна зібрати, до прикладу, фуру, виміряти суху речовину, і тоді вже ухвалювати рішення, чи доцільно починати жнива, чи ні. У спекотні роки виникає проблема: вміст сухої речовини зростає на 1,2% на добу, тоді як у середньому це 0,3-0,5% на добу. Отже, зі збиранням кукурудзи треба вкластися в чотири-сім днів. Використовуйте гібриди різних термінів дозрівання.

Одна з частих помилок ‒ погане ущільнення матеріалу. Зважайте, що від початку трамбування шар має бути заввишки 10-15 см.

Проти вторинної ферментації необхідно обов’язково використовувати консервант, який тримає хоча б п’ять-вісім днів.