Точка зору

Як ефективно застосувати крапельне зрошення та дощування на овочах

Валерій Помазнюк
приватний агроном-консультант

На Херсонщині є чимало фермерів, які доволі успішно вирощують овочі на поливі дощуванням.

Серед моїх клієнтів є господарство, яке працює на справжньому раритеті ДДА-100М –– це двоконсольний дощувальний агрегат. У них 200 га томатів на переробку, з них 40 га –– на ДДА-100М, решта зрошується «Фрегатами». При цьому врожайність отримують доволі непогану: 80–90 т/га на комбайновому збиранні, 60–70 т/га –– на ручному. На крапельному зрошенні максимальний урожай, який вдавалося отримувати –– 120 т/га. Отже, дощування для томатів –– цілком прийнятний варіант.

Є клієнти, які на дощуванні вирощують навіть цибулю, зокрема й озиму. Але цибулю на дощуванні складніше захищати від хвороб, тому результати господарства отримують різні: від 10 до 70 т/га. Водночас на крапельному зрошенні мої постійні клієнти з Генічеська збирають останні чотири сезони 80–100 т/га. Словом, для цибулі я б дощування не рекомендував. Моя думка: для гарного врожаю цибулі потрібне крапельне зрошення і якісні гібриди.

Чудовим варіантом для багатьох культур є комбінований полив. Крапельне зрошення потрібне для фертигації, внесення добрив і засобів захисту від ґрунтових шкідників, для здійснення основного поливу, а дощування –– для створення певного мікроклімату. Комбіновану систему я зустрічав у країнах ЄС під час поїздок до європейських фермерів. Зрозуміло, що затрати на такий полив подвійні, тому на великих полях це нереально.

Якщо систему крапельного поливу прокладати з нуля, то вона обійдеться фермеру в 1,5–2 тис. дол./га. Наприклад, нова крапельна стрічка буде коштувати в межах 0,033 дол./м. На гектар цибулі її потрібно 12 км (хоча можуть бути відхилення залежно від схеми посіву), це вже майже 400 доларів. А ще потрібен трубопровід, фітинги, комплекти для ремонту, фільтр… Що більша площа, тим дешевше. Для організації поливу потрібно знайти надійного постачальника, який правильно зробить розрахунки, схему поливу, підбере крапельниці, фільтри, дасть рекомендації щодо фертигації.

Те саме з дощуванням. Варто звернутися до спеціалістів, які зроблять розрахунки, дадуть поради. Адже в питанні поливу варто враховувати безліч нюансів: підбір культур, рельєф поля, джерело води. Зрештою, важливо розуміти фінансові можливості фермера і вже на основі цього робити вибір агротехніки вирощування тієї чи іншої культури.