Точка зору

Ягідник – це диверсифікація ризиків в умовах відкриття ринку землі

Тургай Бейхан
Тургай Бейхан керівник СТОВ «Жахнівка»

Наше господарство обробляє понад 1 тис. га у Тиврівському районі Вінницької області, вирощує зернові й олійні культури. Чотири роки тому ми започаткували супутній рослинницький бізнес, заклавши перші 2 га лохини. Наступного року посадили ще 4 га, тоді 5 га і нарешті торік ще 8 га. Разом – майже 17 га.

Розширювати площу під лохиною плануємо – хотілося б мати до 70 га, однак справа впирається в дві речі: відсутність власної землі, а не орендованої, а також нестачу води для зрошення.

Ми не знаємо, що буде далі як із ринком землі, так і з кліматом. Ще не так давно у нас було 2 тис. га в обробітку, а зараз – лише 1,2 тис. га.

У господарстві працюють понад 60 людей, у них сім’ї, які потрібно годувати. Якщо у нас не стане землі, що тоді будемо робити?

Натомість велика плантація лохини разом зі сховищем дасть змогу зберегти робочі місця та розвивати господарство. До речі, з таких самих міркувань ми добудовуємо новий зерновий елеватор на 30 тис. тонн одночасного зберігання. Це – актив, котрий працюватиме за будь-якої ситуації на ринку землі.

Закладання плантації лохини – доволі недешеве задоволення. Вартість одного саджанця в закупівлі становить 60 грн, а ми розміщуємо 3,3 тис. кущів/га. Щоб придбати посадковий матеріал для 1 га, потрібно витратити $7 тис.

Хоча якщо все зробити правильно, то висаджені рослини будуть плодоносити  десятки років. Головне – правильно здійснювати в подальшому їхнє омолоджувальне обрізування.

Лохина є відносно стійкою до хвороб та шкідників і не потребує багаторазового внесення хімікатів.

Для зберігання ягід лохини ми збудували сучасне спеціалізоване сховище місткістю 120 тонн. Поки що цих обсягів цілком вистачає для обслуговування врожаю ягід, зібраного на плантації. Проблем зі збутом врожаю лохини у попередні роки не було. Частину закуповували оптовики та торговельні мережі, а решту товару продавали на ринках.

Я вважаю, що ягідний бізнес є одним із найперспективніших напрямів агровиробництва в Україні. Багато фермерів можуть займатися ним так, як це зробили ми. Мені цікаві й інші ягідні культури, однак поки що ми не будемо розпорошувати зусилля і сконцентруємося на розширенні площ під лохиною та вдосконаленням технології її вирощування.