Точка зору

Виробництво олії з нішевих культур є досить перспективним бізнесом

Олександр Сорока
директор підприємства з виготовлення олії з насіння нішевих культур «Справжня олія»

Виробництво олії з нішевих культур є досить перспективним бізнесом, адже попит на здорові продукти в країні щороку зростає, а споживачі очікують якісного різноманітного асортименту. Тому на ринку матимуть успіх ті виробники, що вироблятимуть якісний продукт і створять собі гідну ділову репутацію.

Наше підприємство займається виготовленням олії холодного віджиму з насіння нішевих культур під брендом “Справжня олія” уже десять років. Вивчивши попит споживачів, стартували з виробництва лляної олії, далі почали чавити олію з гарбуза та розторопші. Саме цих три олії тримають топові позиції за популярністю у споживачів протягом усіх років діяльності нашого підприємства. Сьогодні ми виробляємо десять видів рослинної олії: з насіння льону, гарбузу, кунжуту, рижію, конопель, плодів розторопші, кунжуту, волоських горіхів й арахісу, нещодавно додалась олія з чорного кмину.

З кожним роком коло поціновувачів олії розширюється, а обсяги виробництва зростають: наприклад, обсяг лляної олії виріс з 1-ї до 6 тонн на рік. Покупці — це здебільшого люди, що дотримуються здорового харчування чи дієти. Щоб зберегти всі корисні вітаміни, мікро- та макроелементи, ми використовуємо технологію виготовлення олії із сирого насіння методом першого холодного пресування (за температури близько +38…+55 °С). Продукт не піддається хімічній обробці та фільтрації, не розбавляється соняшниковою, кукурудзяною чи іншою дешевшою олією.

Олію виготовляємо невеликими партіями, щоб вона була свіжою. Розливаємо у тару по 250 і 500 мл, 3 та 5 л і реалізуємо у магазинах й інтернет-магазинах, які спеціалізуються на продажах БАДів і продуктів здорового харчування. До прикладу, лляну олію краще вжити за три тижні після чавлення — саме у цей період вона буде максимально корисною. Інші олії холодного пресування можна вживати впродовж пів року за правильного зберігання.

З відходів виготовляємо шрот — його подрібнюємо і продаємо фермерам як добавку до кормів тваринам. Також з відходів робимо суміші для підгодовування риб, який реалізуємо через спеціалізовані магазини для рибалок.

Для ефективнішого використання пресувального обладнання підприємство надає послуги мешканцям навколишніх сіл із чавлення олії з їх насіння. Інвестувавши в дробарку та пакувальний напівавтомат, ми пропонуємо селянам пакет послуг: подрібнення зерна на крупу та борошно грубого помелу, фасування й упаковування сипучих продуктів.