Точка зору

Вода на півдні вже не придатна для садів

Михайло Павлівський
засновник фермерського господарства «Павлівське»

Нещодавно ми з колегами обговорювали, що після підриву Каховської ГЕС дуже погіршилася якість прісної води у південних регіонах, зокрема, для використання у садівництві. Наприклад, через падіння водоносних горизонтів та активні процеси мінералізації катастрофічно почала збільшуватись електропровідність води (ЕС). Зараз, наприклад, у Миколаївській області фіксується з 3 до 11 ЕС, а садівники зазвичай працюють максимум при 2,2 ЕС. По Одеській області є місця з 3-4 ЕС. На наступний рік цей показник може ще вирости.

Через те що рівень впав, насоси артезіанських свердловин опинились буквально у повітрі: якщо свердловина глибша, то вона якось чіпляє воду, але якість її залишає бажати кращого. Садівництво на півдні при спеці близької до 50 градусів без поливу неможливо.

Ці наслідки екологічної катастрофи вплинуть на плодоовочівництво та виноградарство, насамперед, – на обсяги та якість продукції. Агрохімія – це вже солі, а ми ще додаємо ті ж солі зверху. Тобто через таку воду не зможемо дати рослині й жмені добрив. Перший-другий рік це може й пройде непоміченим, а через два роки може виникнути проблема. Треба буде ставити фільтри зворотного осмосу – а це десятки і сотні тисяч доларів додаткових вкладень. При такому EC ці фільтри треба буде міняти, як масло у машині, тобто постійно, а потім ще й думати, як утилізувати ці фільтри. Тобто все чіпляється одне за одне. Власне, як і завжди при порушеннях в екології. Наприклад, садівник мені скаржиться, що в нього виноград не росте та жовтіє. А ви проби води брали? Ні. Взяли – а там EC 4,2. Все – можна хреста ставити на тій землі, хоча може пасовисько там і вийде.