Точка зору

Відключення електроенергії на молочній фермі: місія можлива

Андрій Попов
експерт із управління тваринництвом та управління комфортом

Електрогенератори на молочних фермах стали найпоширенішим і найдоступнішим способом компенсації регулярної відсутності електроенергії в електромережі. Такий спосіб отримання електроенергії має свої переваги, недоліки й обмеження, які слід враховувати при виборі, експлуатації обладнання.

До переваг електрогенераторів можна віднести:

  • поширеність – переважна частина молочних ферм вже має генератори, як резервні джерела електроживлення;
  • відносна доступність;
  • можливість обслуговувати власними силами більшість робіт.

Та є й обмеження й особливості експлуатації генераторів. Так, потужності генератора може бути недостатньо для покриття потреб в електроенергії для виконання всього комплексу технологічних робіт у певний час.

Заміна наявного чи придбання нового генератора вимагає додаткових інвестицій.

Для експлуатації такого обладнання необхідні системний нагляд і контроль, а також спеціалісти з відповідними допусками та навичками.

Електрогенератор потребує регулярного технічного обслуговування згідно з рекомендаціями виробника (наприклад, кожні 200 чи 500 мотогодин).

Не треба забувати, що собівартість електроенергії від генератора значно вища, ніж із електромережі.

Окрім вартості пального, кінцева собівартість отриманої електроенергії включає також витрати на технічне обслуговування самого генератора (доливання/заміна мастила, охолоджувальної рідини; заміна фільтрів пального, оливи, повітря; запчастини, комплектуючі, діагностика і ремонт, у тому числі із залученням зовнішніх спеціалістів та інші).

Для встановлення електрогенератора потрібно дотримуватися жорстких вимог до облаштування фундаменту, заземлення, безпечного доступу для персоналу, організації пожежної безпеки обладнання.

Вибираючи електрогенератор для молочної ферми, необхідно скласти добовий графік споживання електроенергії, визначивши максимальний і мінімальний його рівні, з урахуванням загальної потреби в електроенергії на місяць близько 90-110 кВт на одну фуражну корову.

При визначенні потужності електрогенератора слід враховувати максимальне пікове споживання електроенергії та рекомендації виробника експлуатувати їх на 70-90% від максимальної потужності.

Також треба купувати лише сертифіковані електрогенератори, бажано відомих виробників.

Відповідність фактичних технічних характеристик, у тому числі потужності, заявленим слід перевірити на практиці.

Якщо ж фермі не вистачає потужності генератора і немає можливості придбати додатковий, слід організувати процеси почергово. Зазвичай пріоритетними є доїння й охолодження молока. Зміщення графіків доїння, перебої з постачанням електроенергії під час доїння призводять до стресу та знижують продуктивність корів. Коли є ризик відключення електроенергії від централізованої мережі під час доїння, варто забезпечити весь процес доїння енергією від генератора.

За недостатньої потужності генератора під час доїння й охолодження молока воду для миття молочного обладнання підігрівають пізніше.

Щоб зменшити використання електроенергії від генератора, доцільно змістити графіки й для інших процесів: викачування гною, подрібнення соломи, приготування комбікорму, пастеризація молока тощо.

Вдень природне освітлення слід покращити за рахунок чистих вікон, збільшення розмірів віконних отворів, відчинених воріт корівників за плюсової температури, світлових ліхтарів дахового гребня.

Активніше використання природної вентиляції дозволяє скоротити експлуатацію вентиляторів примусової вентиляції (за їх наявності). Для цього слід створити графік ефективного провітрювання тваринницьких приміщень, збільшити розміри віконних отворів, облаштувати/відкрити аераційні щілини дахового гребня.

Нарешті, для зменшення залежності від електроенергії необхідно розглянути можливість переведення частини робіт на фермі на альтернативні способи виконання робіт. Наприклад, подрібнювати солому з використанням приводу від трактора, смажити соєві боби на газу (дровах) тощо.