Точка зору

Від агровиробництва до філософії

Олександр Хоменко
директор компанії «Лист-Ручки» (у складі агрохолдингу «Астарта-Київ»)

У 1960-х роках наші родючі полтавські землі служили полігоном для випробування хімічних препаратів, чим їм було завдано неабиякої шкоди. Зараз у регіоні з’являється все більше господарств — прихильників органічного землеробства.

Позитивний досвід «органіків» спонукав «Астарту» започаткувати власне органічне вирощування, адже екологічно збалансований спосіб землеробства перегукується з філософією агрохолдингу. Крім того, органічне землеробство економічно вигідне й перспективне, адже потреба в органічній продукції тільки зростатиме. Натомість ринок перенасичений продукцією, вирощеною із застосуванням хімікатів.

Наше підприємство має в обробітку близько 1800 гектарів на Полтавщині, на яких вирощуємо зернові й олійні культури. Раніше ми вирощували сільгоспкультури за інтенсивними технологіями з традиційним внесенням добрив і обробкою засобами захисту рослин.

Першу посівну як підприємство, що прагне отримати статус сертифікованого виробника органічної сільгосппродукції, ми проводили у 2017 році.

На практиці виявилося, що органічне виробництво — це абсолютно новий для нас досвід. Якщо в інтенсивній технології — посіяв, обробив гербіцидами та чекаєш на врожай, то в органічній — треба думати, як контролювати бур’яни та шкідників, чим удобрювати ґрунт, освоїти іншу техніку, залучити більше працівників для ручної обробки культур. Тому доводиться дуже багато навчатися: читати, відвідувати семінари, переймати досвід у господарств, що вже опанували органічні технології. Всі операції доводиться детально документувати.

Наразі нарікати на врожайність нам не доводиться: кукурудза минулого посушливого року дала 82 ц/га, пшениця — 35 ц/га. Прибавку до врожаю ми отримуємо ще й завдяки бджолам: пасічники з усієї околиці, дізнавшись, що ми не використовуємо на своїх поляках хімікатів, привозять на наші поля свої бджолосім’ї.

Боротьба з бур’янами є одним із головних наших завдань, адже, відмовившись від гербіцидів, нам доводиться проводити по кілька механічних обробітків полів. З бур’янами тепер боремося тільки агротехнічним способом, а удобрюємо тільки сидеральними культурами. Бо якщо за результатами інспекції фахівцями «Органік Стандарт» якесь поле не задовольнятиме вимогам, то видачу сертифіката можуть відтермінувати.

З проблемних питань я хотів би виділили дефіцит посівного матеріалу. Цієї проблеми ми позбулися таким чином: закупили непротруєну супереліту й щороку докуповуємо 5–10% для потреб, а решту посівного матеріалу вирощуємо самі та калібруємо, для чого придбали калібрувальну машину.

Господарство поки повністю не перейшло на органічне виробництво, оскільки перехідний період триває три роки. Згідно з правилом, протягом перехідного періоду треба суворо дотримуватися умов сертифікації, не застосовувати «хімію» й мінеральні добрива, змінити технології обробітку землі. Ми налаштовані на те, що наступного року наша продукція буде офіційно визначена як органічна.