Точка зору

Вектор, який допоможе вийти на вирощування птиці без антибіотиків

Євген Бойко
головний лікар ветеринарної медицини групи МХП

У 2019 році МХП чітко прийняло для себе стратегію повної відмови від використання антибіотиків. Профілактично ми їх і не використовували, лише для лікування.

А вже цього року три наші птахофабрики (Миронівська птахофабрика, Вінницька птахофабрика й «Оріль-Лідер») пройшли аудит від незалежної компанії «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна» і отримали право наносити на свою продукцію маркування «Без антибіотиків» клас А, схвалене асоціацією «Союз птахівників України». Клас А означає, що антибактеріальні препарати не застосовувалися ані на батьківському поголів’ї, ані під час вирощування птиці, ані під час її забою.

Хочу поділитися кроками, які ми на практиці робили на цьому шляху. Однак зауважу, що кожне птахогосподарство має розробити власний індивідуальний підхід. Бо досвід МХП – це не автоматично готове рішення, яке можна автоматично застосувати на будь-якій птахофабриці й отримати гарний результат.

На початку ми розробили чіткий план. І передусім включили до нього отримання повноцінного якісного молодняку від прабатьків.

Ми використовуємо кроси Кобб і Росс і постійно підвищуємо вимоги до добового молодняку. Наші співробітники перебували (до введення карантину) на інкубаторах, приймали добових курчат і слідкували, щоб вони відповідали всім нашим стандартам.

На птахофабриках відразу здійснювався контроль на бактеріальні хвороби, серологічний аналіз – на вірусні. І якщо були якісь претензії, ми відразу виставляли їх прабатькам – кросам Кобб і Росс. Це був перший крок до отримання добового молодняку від прабатьків.

Інша стратегія стосувалася коригування схеми вакцинації проти вірусних і бактеріальних хвороб.

Ми застосували додаткові бактеріальні вакцини. Чітко розібрали епізоотичну ситуацію на наших птахофабриках і з’ясували, з чим боротимемося. Слабким місцем виявилася мікоплазма сіновія (MS). В Україні всі з нею боролися за допомогою антибактеріальних препаратів. Ми ж застосували живі вакцини проти MS і MG – це дало змогу відмовитися від використання антибактеріальних препаратів на батьках.

Додатково ввели вакцину проти Escherichia coli, яка теж зменшила бактеріальне навантаження на птицю.

Особливу увагу ми приділили якості біобезпеки: підібрали нові дезінфектанти, нові методи дезінфекції, санітарного оброблення.

Наші співробітники повністю відмовилися від утримання домашньої птиці у своїх господарствах. Покращили біобезпеку: перед тим, як зайти на будь-яку виробничу дільницю, людина повністю перевдягається з домашнього одягу, приймає душ, вдягає виробничу форму, включаючи спідню білизну й головний убор, двічі перевзувається: одна пара взуття – для вулиці, друга – для використання у пташниках.

Це дало теж дуже вагомі плюси під час незалежного аудиту.  

Після того, як ми попрацювали з батьківським стадом, стали отримувати більш повноцінний молодняк бройлерів. Як то кажуть, здорові батьки – здорові діти.

Якщо молодняк здоровий, пташники вимиті й продезінфіковані, то взагалі використання антибіотиків не потрібно. До того ж на ринку України з’явилося дуже багато препаратів: підкислювачів, пробіотиків, фітобіотиків, які взагалі повністю замінюють антибіотики.

Звичайно, усе це вимагало значних інвестицій: і складання плану, моніторинг птиці на захворювання, і біобезпека, і розроблення стратегії використання препаратів. Зауважу, що, перш ніж обрати дієві та якісні, ми провели безліч дослідів.

Плюсом для МХП є використання комбікормів власного виробництва, сировина для яких теж вирощується на наших полях. Ми даємо птиці повноцінний, чистий, якісний, збалансований корм, який перевіряється в наших лабораторіях.

Також велике значення за вирощування птиці без антибіотиків має якість питної води. Перед тим, як запровадити цю систему, ми відвідали чимало країн, спілкувалися з провідними ветеринарними лікарями, і вони акцентували увагу саме на якісній питній воді.

Зараз на наших виробничих майданчиках стоять новітні системи хлорування води, дехлорування, водопідготовки. В результаті наша птиця споживає таку ж воду, як і люди, що відповідає ДСТУ «Вода питна».

Адже за використання неякісної питної води можна завантажити птицю бактеріальними інфекціями, і коковою, і стафілококовою тощо, після чого її доведеться лікувати, а отже, вдаватися до антибактеріальних препаратів.

Тому за дотримання вектору здорові батьки – якісна біобезпека – якісний добовий молодняк – біобезпека на бройлерах – використання підкислювачів, пробіотиків, фітобіотиків, антибіотики будуть непотрібні.