Точка зору

Важливий не сорт, а можливість його виростити

Михайло Павлівський
власник ФГ «Павлівське», Херсонська обл.

Виноградарі, які вирощують столовий виноград, сьогодні перебирають безліч сортів та гібридних форм, шукаючи самий-самий. Але такого ніколи не буде.

І ці люди все ніяк не можуть взяти Бога за бороду, і не можуть достатньо заробити, тому що з таким підходом їм постійно не вистачає грошей.

Тут ще має бути чуття плюс потрібно брати не ті форми, які з’явилися в минулому році, а ті, що у інших ростуть вже по п’ять років і показують результати. Коли видно, що немає вже розщеплення до вихідних батьківських форм.

А якщо він виведений в минулому році — у нього незакріплені материнські ознаки.

І цю справу потрібно дуже здорово полюбити, знайти спільну мову з рослиною. А вічні копання-перелопачування нічого не дадуть. Хоча багато хто це робить просто щороку.

Не можна міркувати: ось цей сорт хороший, тому попередній треба весь викорчувати і посадити новий. І потрібно дуже багато уваги приділяти агротехніці. Звичайно, сорт має значення, але їх десятки тисяч! І де та людина, яка вам скаже: «Ось це беріть!»

У кожній місцевості, на кожному рельєфі, у кожного на дворі і навіть у кожної людини з його складом душі один і той же сорт винограду росте по-різному.

Тому в господарстві мають бути два рядочка сортів, гібридних форм, і вони ніби диктують політику. З’явилася нова гібридна форма, яку вже дуже вам хочеться, посадіть туди два-три кущика. Років через п’ять ці два рядки і покажуть, як та чи інша гібридна форма росте на цій землі, на цьому схилі, на цьому суглинку і у цієї людини і що потрібно садити потім на площі побільше.