Точка зору

Успішний старт як запорука успіху

Олег Слободяник
директор компанії Agristar

 

Будь-яка ідея, виношена довгий час у власних думках, згодом матеріалізується в потужний проект, якщо на те є сила та воля носія. Спочатку це загальні штрихи, які точніше формують ціль і мету проекту. А вже згодом — це глибока деталізація та втілення в життя перших кроків. Мабуть, саме із цього й почався наш проект.

 

Будь-який системний бізнес базується на трьох основних рушіях: гроші, люди та повноваження. Тож починати довелось із найболючішого. Стартап в умовах складної політичної та економічної кризи — завдання не з простих. І передусім це пов’язано з відсутністю потенційного інвестора, з достатнім розумінням специфіки ринку. Вагомим чинником в успішному пошуку інвестора стала популярність бренду John Deere та надпотужний аграрний потенціал Полтавщини та Харківщини.

 

Наступним кроком була стратегія кадрової політики. Вона базувалася на простих речах — потужний «кістяк» із досвідчених професіоналів і поступове нарощення «м’язів» із перспективної молоді. В комплексі з простою та прозорою системою мотивації такий підхід дуже швидко почав давати результат. Основний склад продавців дав змогу запустити маховик продажів із перших днів роботи. А досвід фахівців сервісної служби продемонстрував хороший рівень готовності до вирішення першочергових завдань. Крім того, ми розпочали співпрацю з кількома профільними вишами щодо підготовки молоді. На початку квітня набрали першу групу з 26 студентів. Після трьох коротких підготовчих етапів і тестувань визначили сімох найкращих, котрих і візьмемо на стажування. Маю надію, що хлопці швидко адаптуються в нашій компанії та вже згодом отримають робочі місця.

 

Розвиток необхідних компетенцій і передача розширених повноважень персоналу є основою для швидкого реагування компанії на запити клієнтів. Я особисто мав досвід роботи на підприємствах, які на 99% були залежні від рішень керівника чи власника. Мушу визнати, що деякі з них були досить успішними завдяки харизмі керівників і в той же час надзвичайно неповороткі в ухваленні елементарних рішень. Саме тому у виборі молоді ми звертаємо увагу не лише на рівень знань, а й передусім на морально-психологічні якості кандидатів. На їхню здатність ухвалювати зважені рішення з урахуванням вимог клієнта й інтересів компанії.

 

Досвід інших компаній, котрі пройшли процес становлення кількома роками раніше, дав змогу зробити деякі коригування вже в ході роботи. Окремо слід зазначити потужну підтримку в розвитку проекту та представників самого виробника. Постійний супровід представників «John Deere Україна» допоміг систематизувати роботу основних напрямів. Правильно розставлені акценти на початковому етапі формування компанії не дали втратити основний фокус. А він насамперед полягає в задоволенні потреб клієнта. Саме для цього з перших днів ми розпочали роботу зі створення необхідної інфраструктурної бази. Для будівництва брендованих сервісних центрів ми розпочали пошук локацій і кілька місяців тому придбали першу земельну ділянку в Полтавській області.

 

Мушу визнати, що рівень технологій наших клієнтів значно виріс за останнє десятиліття. Технологічні процеси стали оптимізуватись за допомогою точних систем землеробства, внаслідок чого виник ринок абсолютно нових програмних продуктів. Щоб допомогти розібратися в можливостях таких систем, ми розпочали роботу з упровадження послуг оптимізації технологічних процесів Farmsight. Згодом хочемо виділити цей комплексний продукт в окремий напрям. На мій погляд, ера знакових винаходів у сфері механіки давно закінчилася. Майбутнє — за альтернативними джерелами енергії, розвитком програмного забезпечення та переходом самохідної техніки до електроприводу як основної рушійної сили.

Тож, будуючи компанію сьогодні, ми дивимося далеко вперед. Адже всім зрозуміло, що Україна має надпотужний аграрний потенціал. І розвивати його можливо лише за допомогою широкомасштабного впровадження передових інтелектуальних досягнень.