Точка зору

Урожайність кукурудзи і вологість зерна: знайти баланс

Ігор Зварич
власник і директор ТОВ «Галицькі Аграрні Традиції»

Нині ми завершуємо жнива кукурудзи, і погода цьому дуже сприяє. Втім, збирати зерно доводиться із високою вологістю – в середньому 30%. По-перше, така примха регіону, адже господарюємо на Прикарпатті, де така ситуація типова. По-друге, весна була холодною, кукурудза довго не росла і, відповідно, період вегетації змістився. Нормально рости вона почала лише в липні.

Звісно, висока вологість зерна за нинішньої вартості сушіння істотно знижує рентабельність вирощування кукурудзи. І хоч скидати вологість частково можна в полі, як багато хто й робить, втім, я не хочу ризикувати. У нашому регіоні може рано випасти сніг, тож можемо взагалі не зібрати кукурудзу. А якщо й зберемо, існує високий ризик зниження якості зерна. А це в будь-якому разі втрати.

Кукурудзу ми цього року сіяли вперше, тож деякі речі доводилося робити інтуїтивно. Обрали гібриди з різним ФАО – 260, 290 і 330. Виявили, що вологість зерна на момент збирання від ФАО не залежить. У всіх трьох випадках вологість у нас була приблизно однакова. Ба більше – вологість кукурудзи з ФАО 260 хоч і не істотно відрізнялася від решти, все ж була найвищою.

Загалом цей рік для вирощування кукурудзи я б назвав дуже вдалим завдяки достатній кількості опадів. Так що врожайність зернової в нас коливається від 7 до 11,8 т/га. І така різниця пояснюється переважно строкатістю полів, адже технологія вирощування практично не відрізнялася на різних ділянках. Хіба що на деяких полях ми невчасно зайшли з гербіцидами і, відповідно, втратили густоту. Там результати найгірші. На більшості полів урожайність в середньому 9-10 т/га, а одне поле площею 40 га, розташоване далі від усіх інших, з теплішим мікрокліматом і кращими ґрунтами дало в заліку 11,8 т/га. Загалом на Львівщині, за даними Мінагрополітики, середня урожайність кукурудзи становить 9,5 т/га.

Така специфіка обраних нами гібридів – вони мають гарний потенціал урожайності, але слабкі щодо вологовіддачі. Тож плануємо наступного року підбирати інші гібриди, щоб знайти для себе золоту середину між урожайністю і скиданням вологи. Це однозначно будуть гібриди відомих світових брендів із ФАО не вище 300.