Точка зору

Врахувати всі деталі

Валерій Береза
головний інженер ТОВ «ІНЖТЕХБУД»

Український агропромисловий комплекс відновлюється й розвивається попри повномасштабну війну й ворожі обстріли. Малі й великі компанії виходять в поля, закладають сади, зводять теплиці й сховища, щоб не було нестачі в продовольстві. Аграрії попри усі складнощі вкладаються у розвиток й залишаються флагманами української економіки. Ми ж радо допомагаємо реалізовувати їх плани щодо будівництва та реконструкції сільськогосподарських об’єктів, адже маємо у цій сфері 28-річний досвід.

Агро є одним з наших пріоритетних напрямків. І не дарма, адже наша компанія ще в 90-і роки минулого сторіччя зародилася на базі тресту «Теплицьтехмонтаж» у м. Бровари Київської області.

Щобільше, наші співробітники й вихованці є авторами державних будівельних норм (ДБН). Так, одна з наших вихованців є співатором ДБН В.2.2-43:2021 «Складські будівлі». Ще один документ ДБН «Теплиці і парники» за співавторством наших 2-х співробітників наразі на фінальній стадії розробки й буде найближчим часом впроваджений у життя. У своїй роботі ми використовуємо і наукові надбання, і свій практичний досвід, й сучасні світові тенденції у проєктуванні та будівництві сільськогосподарських споруд.

Нашими клієнтами є як великі компанії, в тому числі міжнародні, так і невеликі фермерські господарства. Звісно, в кожної з груп різні, в тому числі за масштабом, задачі. Але ми індивідуально підходимо до кожного клієнта, завдяки чому можемо  запропонувати оптимальну реалізацію проєктів.

Найбільше наших об’єктів – на Київщині, але працюємо й маємо проєкти по всій Україні й навіть за кордоном. У країнах пострадянського простору ми звели багато овоче- та фруктосховищ, сховищ з регульованим газовим середовищем, тепличних комплексів тощо.

Будівництво в Україні регламентується певними документами. Найперше – це закон «Про регулювання містобудівної діяльності». В ньому прописано усі фази: від вибору земельної ділянки, отримання містобудівних умов та обмежень, отримання технічних умов, проєктування, експертиза проєкту, дозвіл на будівництво, власне будівництво та введення об’єкта в експлуатацію.

Здавалося б, у цьому немає нічого надскладного. Проте по кожному із об’єктів  є маса нюансів на всіх етапах процесу аж до отримання замовником права власності на збудований об’єкт.

Наприклад, один з наших клієнтів мав 2,0 га землі у Бориспільському районі Київської області. На цій ділянці він хотів звести логістичний центр. Як з’ясувалося пізніше, після виконання топографо-геодезичних робіт, через його землю проходить міжнародний газопровід й санітарно-захисна зона газогону майже повністю покривала його ділянку – поза нею було усього 12 соток, на яких можна будувати. І такі випадки непоодинокі.

Закладаючи проєкт, потрібно ураховувати усі деталі, розпочинаючи з вимог до майданчика будівництва та доступності до інженерних комунікацій, закінчуючи дотриманням санітарно-захисних меж сільськогосподарського об’єкта від житлових будинків.

Так, якщо для теплиці санітарно-захисна зона не нормується, то для птахо- чи свинокомплексу або комплексу для ВРХ в залежності від його розміру вона може становити й до 1 тис. м.

Тому ТОВ «ІНЖТЕХБУД» пропонує клієнтам саме комплексний підхід у вирішенні задач із будівництва. Ми допомагаємо обрати майданчик, за дорученням замовника отримуємо дозвільні документи, робимо проєкт, отримуємо позитивний висновок експертизи, будуємо й допомагаємо замовнику із введенням експлуатацію. Маємо для цього усі можливості. Адже у відділі проєктування в нас працює 15 сертифікованих інженерів, а у відділі будівництва на постійній основі – від 20 осіб, проте в залежності від сезону та об’єктів ми винаймаємо людей на певний термін.

Усі матеріали, з яких ми будуємо, є екологічними й мають відповідні сертифікати якості. Ураховуючи те, що Україна поступово переходить до європейських стандартів, фактор екологічності є дуже важливим для світової спільноти. До того ж на етапі будівництва проектувальник  виконує авторський нагляд й відстежує відповідність усім закладеним показникам.

На сьогодні є зацікавленість у бізнеса в логістичних центрах та складах. Адже під час російського вторгнення було пошкоджено багато об’єктів. Також сьогодні багато фермерських господарств та приватних підприємців хочуть звести невеликі складські приміщення на 1-2 тис. кв. м.

Цей напрямок не втрачатиме актуальності. Ми ж наразі спроєктували та збудували логістичний комплекс у Броварах на 40 тис. кв. м. – одна його частина є сухим складом, а інша обладнана холодильними камерами. Крім цього у нашому доробку є значний перелік сховищ для зберігання сільськогосподарської продукції: овоче-, фрукто-, картоплесховища та навіть сховища для жолудів. Географія даних об’єктів також є широкою – Київська, Херсонська, Чернігівська, Полтавська область в Україні та у всіх 6-ти областях Білорусі. Загальна місткість запроектованих або збудованих об’єктів складає більше 100 000 тонн продукції.

Крім того, в нас є великий досвід в проєктуванні та будівництві промислово-виробничих об’єктів, зокрема, заводів з переробки молока, виготовлення комбікормів, тощо.

Будівельні норми регламентують в залежності від типу об’єкта не тільки строк його експлуатації, а й гарантійний термін, який надає підрядна організація як на окремі конструкції, так і на будівлю в цілому. В залежності від ДБН та договірних відносин із замовником гарантійний термін може становити 1-5 років. Якщо впродовж цього строку виникають питання, ми їх оперативно вирішуємо.