Точка зору

Україні потрібне масове виробництво саджанців ліщини на деревовидних підщепах

Микола Матвієнко
ст. науковий співробітник Інституту садівництва НААН України, канд с.-г. наук

Фундук у світовому виробництві займає третє місце серед горіхоплідних культур після мигдалю та грецького горіха. Нині вирощуванням фундука займаються понад 20 країн, в яких валове виробництво його горіхів становить близько 1 млн. т. Головним виробником є Туреччина – 675 тис. т, друге місце займає Італія – 131 тис. В Україні площа насаджень фундука не перевищує 1 тис. га при врожайності 0,18-0,43 т/га.

Промислове виробництво горіхів базується виключно на кореневласній культурі. Ця технологія досить енергоємна і екологічно небезпечна з тої причини, що базується на індустріальних елементах агротехніки, які передбачають інтенсивне застосування фертигації, гербіцидів, засобів захисту, опори і тощо.

На мою думку, істотно збільшити виробництво горіхів фундука в Україні можна за рахунок впровадження високопродуктивних вітчизняних сортів, нових енергозберігаючих промислових технологій та просування культури у північні регіони. Вирішити цю проблему слід за рахунок використання у промисловому фундуківництві садивного матеріалу, щепленого на штамбі.

Такий матеріал впроваджується дуже повільно як в світі, так і в Україні. Бачить перспективу такої технології і Українська горіхова асоціація, але для реалізації цього амбітного проекту в першу чергу в Україні потрібно створювати розсадники для масового виробництва саджанців ліщини на деревовидних підщепах.

Закладання таких садів дозволить поширити штамбову культуру в регіони більш суворі у кліматичному плані, ширше використовувати ґрунтове різноманіття, а головне, при суттєвому зниженні енергозатрат на експлуатацію і рекультивацію саду та екологічному спрямуванні технологій, підвищити продуктивність, якість і довговічність промислових плантацій. Тривалість експлуатаційного періоду такого саду складатиме 80-100 років.