Точка зору

Україна задає тренди

Валерій Яковенко
співзасновник і керуючий партнер DroneUA

У теперішніх надскладних умовах кожен аграрій знаходиться в пошуку нового шляху до підвищення ефективності господарювання. Але вже зараз ми можемо констатувати такий факт: у 2021 році Україна стала визнаним лідером за кількістю дронів у Європі. Вітчизняні виробники задають тренд за глибиною інтеграції інновацій у агро. Ба більше, Україна стала №1 і за швидкістю впровадження дронів-обприскувачів, обігнавши Бразилію, Аргентину та країни східної Азії.

І сталося це завдяки українському аграрію, який є відкритим до інновацій, готовим до втілення будь-яких сміливих, іноді надсучасних ідей.

Відтак, наразі ми маємо найбільший флот дронів-обприскувачів – близько 1,5 тис. Минулого року ним було оброблено перший мільйон гектарів. І це 157 тис. т додатково врожаю, що вдалося зібрати завдяки відсутності технологічних колій. Це 160 тис. людей, які ми нагодували десь в Африці або нагодуємо. Бо саме цей врожай зараз експортується. Усім відомі проблеми, що виникли під час експорту сільськогосподарської продукції, але я вірю, що все буде добре й увесь світ бачитиме Україну як житницю світу. Це було, і це буде.

Агродрони – це оптимізація витрат. Минулого року вони допомогли зекономити 5,5 млн л пального, адже під час польоту використовують його неймовірно мало: у 20 разів менше, порівняно із традиційними методиками внесення ЗЗР. Окрім того, це знижені витрати води. Для внесення пестицидів на 1 га поля потрібно близько 5 л робочого розчину, що забезпечує економію води до 95%. Таким чином у 2021-му ми зекономили 200 тис. т води.

До 30% менше діючих речовин потрібно для отримання того ж самого біологічного ефекту (ультрамалий розмір крапель і внесення ЗЗР з точністю до 2 см підвищують засвоюваність препарату в рази).

Значною перевагою є й те, що агродрони можна експлуатувати в будь-який час, коли нам це потрібно, навіть одразу після дощу. І дуже велика кількість аграріїв використала саме цю можливість минулого року, сприймаючи цю робототехніку здебільшого як «швидку допомогу».

Дрони – це про мобільність. У складі однієї бригади для обприскування поля – оператор, помічник, автомобіль і 2-3 агродрони. І така бригада може за ніч подолати 500-1000 км і бути на іншій стороні нашої країни. Відтак, зручно виконувати операції між різними підприємствами або різними полями одного господарства. Продуктивність однієї зміни становить до 350 га. Також агродрони можуть працювати вночі. Ну і не менш важливим є нульове пошкодження рослин під час обробки, що особливо важливо для високорослих культур. Бо який би високий кліренс не мав обприскувач, він завжди (на поворотах або під час свого маршруту) так чи інакше пошкоджує рослини. Та й не всі фермери мають такі обприскувачі.

Незабаром розпочнеться десикація і ми бачитимемо велику кількість агродронів на полях. Адже своєчасне проведення цієї операції дозволяє зберегти максимальну якість культури й не переплачувати потім за сушіння зерна.

Усе більшої актуальності набуває тема екологічності агровиробництва, зокрема, зменшення карбонового сліду. Сьогодні ці питання обговорюють переважно у великих українських агрохолдингах. Та це лише початок. Скоро навіть середні або дрібні українські фермери будуть замислюватися про карбоновий слід, і за 2-3 роки це стане трендом. Утім, агродрони вже допомагають у цьому, зменшивши у 2021 році карбоновий слід на 14 тис. т.

Таким чином агродрони відповідають цілям сталого розвитку та стають одним із максимально дієвих інструментів для їх досягнення в сільськогосподарському виробництві.

Та найважливіше для мене, серед того, що ми отримали завдяки експлуатації дронів-обприскувачів у 2021 році – це 1100 нових робочих місць у регіонах для молодих спеціалістів, котрі хочуть займатися новими процесами в агробізнесі й можуть це робити за допомогою роботів або дронів. Таким чином агродрони забезпечать економічне відновлення регіонів, створюючи додаткові робочі місця в AgTech сфері.

Ми розуміємо, що цей рік дуже складний, іде війна, але є цілковите розуміння того, що саме нові технології зараз допоможуть українським агровиробникам. Наразі важливо не зупинятися, не боятися впроваджувати інновації в агробізнесі. Так, можливо, робити це не так масштабно, як хотілося б, але продовжувати рухатися вперед, відвідувати різноманітні заходи, семінари, вчитися. Саме зараз потрібні ваші знання, навики та робота в полі за новими технологіями.