Точка зору

У чиї пазурі потрапить ринок

 

Базис для української кукурудзи в новому маркетинговому році може коливатися на високих рівнях у діапазоні від 30 до 50 доларів за тонну.  

 

Гравці на ринку зернових звикли підходити до процесу визначення вартості активів розважливо та раціонально, спираючись передусім на оцінку фундаментальних чинників попиту та пропозиції, оцінюючи сезонну модель цінової поведінки та долучаючи до аналізу важливі чинники макроекономічного впливу. Проте інколи мірний ритм трейдерського життя переривається абсолютно несподіваним впливом, джерелом якого є політики. Саме така ситуація сформувалася на ринку сільськогосподарських активів після початку активної фази протекціоністської політики Дональда Трампа. Побоювання щодо введення захисних імпортних мит Сполученими Штатами та дій КНР у відповідь зламали сезонну цінову модель поведінки сільськогосподарських активів і, незважаючи на сприятливі фундаментальні чинники, ціни почали завчасно швидко падати. 

 

Найяскравішим прикладом є доля кукурудзи. Зазвичай вартість кукурудзи зростає до початку періоду її цвітіння у Сполучених Штатах, що, залежно від темпів розвитку рослини припадає на середину червня — початок липня. Натомість цього року обвал цін розпочався із середини травня! Падіння невпинно тривало мало не сім тижнів поспіль, що є майже історичним рекордом. Пролетівши вниз за цей час на приблизно 80 центів, кукурудза на самому початку липня вийшла на цінові рівні, які вона тестувала наприкінці серпня 2017 року після рекордного врожаю у Бразилії. Протягом усього часу зниження ціни кукурудза демонстративно ігнорувала будь-які добрі новини, проте була надзвичайно чутливою до новин із фронтів торговельної війни. Однак, як кажуть, ніщо не лікує від низьких цін так добре, як низькі ціни. Досягши дуже низького цінового рівня, трейдери вимушені були отямитися й роззирнутися навколо. Другий урожай кукурудзи цього року в Бразилії виявився значно меншим, ніж торік. Звіт за звітом міністерство сільського господарства США скорочує показник виробництва у Бразилії та вже вийшло на позначку 83,5 млн проти 98,5 млн тонн у 2017/18 маркетинговому році. Ба більше, врожай в іншій південноамериканській країні — Аргентині виявився лише 33 млн проти 41 млн тонн минулого маркетингового року.  

 

Згадайте тогорічну осінь. Протягом вересня та жовтня попит на українську кукурудзу майже зійшов нанівець, і країна відекспортувала ледь кількасот тисяч тонн кукурудзи за два місяці. Світ захлинався південноамериканською кукурудзою, що зрештою обвалила й український базис (премію до Чикаго) та котирування на біржі. Наступного маркетингового року, що почнеться з першого вересня, ситуація для української кукурудзи буде значно сприятливішою — базис може коливатися на високих рівнях у діапазоні від 30 до 50 дол./т аж до березня. Натомість вартість кукурудзи на Чиказькій товарній біржі має зайти у тривалий упевнений висхідний тренд із середини вересня. Саме падіння обсягів виробництва кукурудзи у Південній Америці має стати запорукою значно кращої цінової динаміки в новому маркетинговому році — восени та взимку. Дуже ймовірно, що в лютому ринок вийде на рівень 200 дол./т на умовах СРТ. 

 

Цілком природно виникає запитання: чи ми вже ввійшли у цей висхідний тренд. Перша спроба биків розігнати ринок угору фактично вже розпочалася. З перших днів липня шибайголів, охочих заходити в коротку позицію з рівня 330 центів за бушель, уже не виявилося. Саме тому, відчувши небезпеку, ведмеді почали фіксувати прибуток, частково закриваючи короткі позиції, що були накопичені протягом семи тижнів падіння. Згодом до них приєдналися короткотермінові бики, що відкривали довгі позиції та допомогли підняти вартість кукурудзи майже до позначки 370 центів за бушель. Цей рівень становить 50% коригування усього попереднього падіння і є показовим. Нездатність закріпитися вище за нього відкриє друге дихання у ведмедів, і ринок знову потрапить у їх пазурі. На користь клишоногих у серпні мають зіграти два чинники.  

 

По-перше, у серпневому звіті, ймовірно, Міністерство сільського господарства США збільшить урожайність кукурудзи у Сполучених Штатах. Наразі в балансі стоїть показник 174 бушелі з акра, а найзавзятіші ведмеді очікують на збільшення показника до 180,6 бушеля. Якщо їх очікування справдяться, виробництво у Сполучених Штатах буде збільшено на близько 15 млн тонн. Звісно, важко спрогнозувати напевно майбутній розмір урожайності, але можна сказати точно, що він буде відчутно більшим за поточний показник. Тому наближення 10 серпня — дня оприлюднення звіту може суттєво сприяти ведмедям.  

 

По-друге, торговельна війна триває. І якщо на Європейському фронті помітно пом’якшення ситуації, то на китайському — без змін. США поставили ультиматум КНР, у разі не виконання якого вони збираються запровадити додаткові імпортні мита на китайські товари в обсязі 200 млрд доларів наприкінці серпня. Наближення цієї події та відповідна реакція з китайського боку створюватимуть знервованість на ринку та збільшуватимуть тиск на ціни.  

 

Проте найімовірніше на цьому негаразди кукурудзи, спричинені торговельною суперечкою, не закінчаться. Трамп уже запропонував пакет підтримки американських фермерів на час торговельної війни з КНР у розмірі 12 млрд доларів. Крім того, Європейський Союз вирішив збільшити обсяги закупівлі соєвих бобів у США, що теж опосередковано допомагатиме кукурудзі. Тому вже незабаром після обміну «люб’язностями» Сполучених Штатів із Китаєм уся увага ринку буде перенесена на скорочення пропозиції та збільшенні попиту на кукурудзу у світі, що триватиме принаймні до нового врожаю в Аргентині в березні. Сприятимуть кукурудзі й загально високі ціни на решту активів у фуражній групі. Отже, є всі підстави очікувати на відновлення висхідного довготривалого тренду із середини вересня.