Точка зору

У бойовій готовності

Іван Якуб
голова ФГ «Соната» (Чернігівська обл.)

В останній день лютого можна підбивати перші підсумки перезимівлі озимих, хоча й весна ще може принести погодні «сюрпризи». Наразі можу сказати, що цьогорічна зима в нашому регіоні була щадною для озимини. Не було великих морозів, снігу було достатньо, тож нині посіви в доброму стані, враховуючи, що сіяли ми їх без добрив.

Грунт нині перезволожений, місцями навіть є підтоплення посівів. Утім, відсоток таких площ невеликий, і якщо вода швидко зійде, це не буде критично для рослин. Також через перезволоження фіксуємо незначний розвиток хвороб, адже через дефіцит обігових коштів не робили осінній захист. Проте, якщо оцінювати з економічної точки зору, обсяги втрат очікуються в рази менші, ніж були б витрати на закупівлю ЗЗР.     

Восени ми не досіяли заплановані площі озимих через надмірну кількість опадів, і площі посівів ярих, імовірно, теж доведеться скоротити через брак обігових коштів. Наразі дуже дорогою позицією лишається насіння, тож частину закупили на старт посівної, але не в повному обсязі, бо ще розраховуємо на зниження ціни. Додає оптимізму зменшення вартості мінеральних добрив. На весняне підживлення в нас закладені в план мінімальні норми внесення, але зі зниженням вартості міндобрив можемо ще переглянути норми їх внесення в бік збільшення.

Наразі активно готуємо техніку до сівби. Щоправда, є проблеми з бронюванням працівників, адже бронювати 50% співробітників можуть лише господарства, у яких в обробітку понад 1 тис. га. А малі господарства мають вирішувати питання, як доведеться. Ми, наприклад, домовляємося з пенсіонерами, які раніше в нас працювали, щоб знову вийшли на роботу.

На весняну посівну маю намір брати кредит за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Це нині досить вигідно. При цьому зерно як основний капітал лежить на складах і чекає на підвищення ціни. На період посівної його вартість, звісно, не виросте, а ось після посівної – так. Тож завдяки власним складам для зберігання й кредитуванню можемо почекати й продати більш вигідно. На сьогодні світові ціни на зерно істотно відрізняються від внутрішніх (тут усім відомі ризики), та цей порушений баланс рано чи пізно все ж має відновитися.

Тож навіть із браком ресурсів і невизначеним майбутнім ми в повній бойовій готовності перед третьою посівною в умовах повномасштабної війни.