Точка зору

У 2017 році Україна стала одним із найважливіших постачальників заморожених ягід в ЄС

Геннадій Гнип
головний редактор журналу «Плантатор»

 

Попри недобір урожаю через весняні приморозки Україна у 4,5 раза збільшила експорт полуниць порівняно з минулим роком.

 

Цього року наша країна поставила за кордон понад 2,6 тис. т полуниць на $3,8 млн, покращивши рекорд десятиліття.

 

У 2014–2015 роках українське ягідництво боляче переживало розрив ділових зв’язків із Росією. Це був основний ринок експорту. Але з 2016 року галузь вийшла з шоку і почала нарощувати постачання на захід. Цього року тільки 1% ягід вивезли в Білорусь, 65% експортували в західноєвропейські країни, 34% — у сусідню Польщу. Зросли не тільки кількісні показники, а й якісні — збільшилася частка м’яких ягід: полуниць, малини, лохини тощо. Цю продукцію вирощують переважно професійні ягідні господарства. Вони вже навчилися працювати з делікатною ягодою, стало можливим постачання на далекі відстані.

 

За дев’ять місяців 2017 року Україна експортувала 2648 тонн полуниць проти 595 тонн 2016 року; 8107 тонн малини проти 4764 тонн минулого року. Дещо зменшилися обсяги постачання за кордон лохини — 16 172 т проти 19 531 т у 2016 році, але треба розуміти, що вродило її на третину менше.

 

Чесно кажучи, нам пощастило. Другий рік поспіль через неврожаї в сусідів ми збільшуємо постачання наших заморожених ягід. Приміром, у Польщі полуниці на заморожування були на третину дорожчими, ніж в Україні, і вдвічі дорожчими, ніж торік. Гріх було не скористатися таким шансом.

 

Активність українців не пройшла повз увагу польських ягідників. «Вони справді можуть поставити під загрозу позицію нашої країни», — висловили побоювання галузеві ЗМІ.

 

Дай, Боже, нашому теляті вовка з’їсти! Така увага, звичайно, тішить самолюбство, але до загрози польським позиціям нам ще дуже далеко.

 

Польща вирощує 30% полуниць Євросоюзу та 20% — світу. Площа плантацій під цією ягодою в західного сусіда — 53 тис. га. Лохину ця країна вирощує понад 20 років, площа насаджень перевищує 7 тис. га.

 

Загальна площа всіх ягідників України становить 24 тис. га, при цьому професійні підприємства займають лише 8 тис. га. Із 9 тис. га насаджень полуниць лише 2 тис. га обробляють професіонали. Комерційне вирощування лохини в Україні почалося лише у 2007 році, площа плантацій — близько 1,6 тис. га.

 

У Польщі інтенсифікують вирощування: зводять тунелі, ставлять захисні сітки, покращують агротехніку, замінюють насадження старих, недосконалих сортів інтенсивнішими й популярнішими. Фермери мають змогу брати кредити під невеликі відсотки. Працюють над збутом: укладають форвардні контракти з мережами супермаркетів. Чимало ягід іде на переробку. Для експорту відкритий весь ринок Євросоюзу.

 

Україна в цьому змаганні може похвалитися молодістю бізнесу, а значить, можливістю озброюватися новітніми технологіями без шлейфу давніх традицій. Український ринок ягід не насичений. Поки що український споживач бідний, але економіка росте, і споживання ягід теж. В Україні дешева робоча сила. В ягідництво як у високорентабельний бізнес вкладають серйозні кошти українські бізнесмени не тільки аграрного сектору, а й галузей, далеких від сільського господарства. З’являються системні господарства, які не розраховують на швидкий прибуток, оновлюють сорти, накривають плантації, намагаються боротися з весняними приморозками.

 

Це довга дистанція із сильними суперниками. Але без конкуренції не було б і розвитку.