Точка зору

Тваринництво vs війна: здатися не можна, перемогти!

Сергій Бакум
СЕО компанії EDINSTVO GROUP

Події 24 лютого 2022 року спровокували панічні настрої в усіх без виключення закордонних споживачів української аграрної продукції через невизначеність із перспективами експорту.

Війна, що триває майже два місяці, вже зруйнувала логістичну інфраструктуру. Тимчасова окупація потужних аграрних регіонів, масове вимушене переселення мільйонів українців викликають значне занепокоєння в експертному середовищі. За прогнозами, навіть наявні в країні запаси зерна та майбутній урожай, вирощений у регіонах, де не ведуться бойові дії, дасть змогу не лише повністю забезпечити внутрішній попит на продовольство, а й залишити певні обсяги для експортних поставок.

Очікувано квота поставки зерна на зовнішні ринки буде суттєво меншою, ніж у попередні роки, тому нині нагальним є пошук шляхів максимально ефективного використання доступних для продажу обсягів зерна.

На наш погляд, за таких складних умов одним із найактуальніших і найефективніших є кардинальне переформатування політики розвитку вітчизняного АПК та суттєве попередження зусиль на посилений розвиток тваринництва. Ці заходи дозволять  підвищити ефективність використання наявного ресурсного потенціалу та географії експорту, забезпечать зростання продуктивності праці та зайнятості населення в сільській місцевості.

Тваринництво здатне забезпечити дієвий перехід від експорту сировини до експорту готової продукції з доданою вартістю, що наразі є однією з актуальних задач програми переформатування зовнішньоекономічного вектору розвитку АПК України.

Продукція тваринництва має досить значний потенціал із нарощування експорту. А одними з потужних драйверів такого розвитку можуть стати невеликі регіональні виробники. Останніми роками через низку макро- та мікроекономічних чинників ринкова частка їхньої продукції скоротилася, і на полицях магазинів стали домінувати вертикально інтегровані холдинги та європейський імпорт – зокрема молокопродукти та м’ясна продукція.

Проте  війна внесла суттєві корективи в картину продовольчого забезпечення держави. Вже з її перших днів, коли через пошкодження логістичної інфраструктури були розірвані традиційні ланцюги постачання, саме продукція невеликих регіональних виробників стала надійним каналом забезпечення населення регіонів основними продовольчими товарами.

Місцеві виробники сьогодні стають певним гарантом продовольчої безпеки держави. До того ж якість їхньої продукції вже на рівні аналогів від великих українських і європейських виробників.

Для успішного впровадження ефективної програми подальшого розвитку тваринництва насамперед необхідні дієві державні важелі підтримки виробників малого та середнього формату, а саме:

– прозора, зрозуміла та справедлива дотаційна політика;

– програми доступного кредитування;

– спрощена процедура доступу до найбільш маржинальних каналів збуту (держзамовлення, ритейл, експортні ринки);

– програми підтримки в просуванні продукції на зовнішніх ринках тощо.

EDINSTVO GROUP як лідер вітчизняного ринку кормовиробництва та ключовий постачальник комплексних рішень ветеринарного захисту має в своєму арсеналі передові рішення для побудови та розвитку ефективного тваринницького бізнесу.

Незважаючи на воєнний стан, наші підприємства та команда працюють у штатному режимі. Відвантаження та доставка продукції здійснюються максимально оперативно.

Нині важливим чинником коригувань діяльності вітчизняної галузі тваринництва є міграція бізнесу та населення до центральних і західних регіонів України. Команда EDINSTVO GROUP готова запропонувати своїм наявним і новим клієнтам прогресивні рішення з побудови ефективного бізнесу в регіонах сприятливого розвитку тваринництва та птахівництва.