Точка зору

Точність і контроль: підвищуємо ефективність виробничих процесів

Олександр Мустіпан
начальник відділу цифрових технологій та управлінської звітності ГК «Агрейн»

Наявність інструментів для точного землеробства на підприємстві сьогодні – це не просто конкурентна перевага. Якісно та ефективно провести посівну, зібрати врожай та виконати інші польові роботи без сучасних технологій вже просто неможливо.

Для контролю робочих процесів та ступеню їх виконання в Групі компаній «Агрейн» використовуємо функціонал Cropwise Operation. Завдяки цій системі агромоніторингу можна легко створювати завдання, вказувати необхідні роботи та їх виконавців.

Її спеціальний блок «Телематика» дає нам можливість моніторити всю техніку, хід та факт виконання робіт, стежити, скільки гектарів вже оброблено окремим трактором чи комбайном, або загалом, фіксувати тривалість робіт з ідентифікацією обладнання та механізаторів, витрати палива, тощо. Крім того, однією з унікальних особливостей функціоналу Cropwise є його доступність для використання на різних пристроях, включаючи смартфони та планшети. Це дає можливість відстежувати будь-яку агрооперацію в режимі реального часу.

Робота з контролю за технікою в «Агрейн» побудована за таким принципами:

1. Стратегічне планування: перед впровадженням будь-яких систем контролю за технікою проводиться стратегічне планування. Це включає визначення цілей контролю техніки, вибір відповідних технологій та встановлення ключових показників продуктивності.

2. Вибір системи моніторингу та управління: після визначення потреб і цілей обирається відповідна система моніторингу та управління технікою. Це може включати в себе GPS-навігацію, системи телематики, датчики та інші технології.

3. Впровадження системи: обладнання техніки GPS-навігаторами та іншими засобами контролю, які інтегруються з системою Cropwise Operation. Проводиться налаштування та тестування системи для забезпечення надійності та ефективності її роботи.

4. Навчання персоналу: працівники отримують навчання щодо користування системами моніторингу та управління технікою. Це включає в себе навчання використанню програмного забезпечення, а також інструкції з правильного використання GPS-навігаторів та іншого обладнання.

5. Збір та аналіз даних: системи моніторингу постійно збирають дані про роботу техніки, такі як розташування, робочі параметри та витрати пального. Ці дані аналізуються для виявлення можливостей оптимізації та покращення ефективності виробничих процесів.

6. Планування та вдосконалення: на основі отриманих даних розробляються плани для вдосконалення використання техніки. Це може включати в себе оптимізацію маршрутів, планування обслуговування техніки та інші заходи для підвищення продуктивності та зниження витрат.

7. Постійне вдосконалення: робота над контролем техніки є постійним процесом у вашій компанії. На основі відгуків персоналу та аналізу результатів впроваджених заходів проводяться подальші покращення та оптимізація системи контролю техніки.

Цей підхід допомагає забезпечити ефективний контроль за технікою та підвищити ефективність виробничих процесів у холдингу.