Точка зору

Тепличного гранту достатньо для нормального старту

Леонід Чебанов
завлабораторією будівництва та реконструкції теплиць Київського національного університету будівництва і архітектури та головний інженер проектів компанії «Інжтехбуд».

Сьогодні державний грант на власну теплицю компенсує 70% вартості її створення, 30% – власні гроші фермера. Мова йде про транш від держави у 2 млн грн на 0,4 га та відповідно 700-800 тис. грн – власні кошти виробника. Отже, на суму 2,8 млн грн (без ПДВ) можна зробити на корисній площі близько пів гектара так званий «холодний будиночок» (каркас і плівка) і дуже простий полив.

Це небагато, але можна зробити теплицю і почати працювати. Не треба лякати людей якимись великими мільйонами. Зрозуміло, що це, образно кажучи, не іномарка, а вітчизняна машина, але вона їде, тобто з основною задачею справляється. Ми знаємо, як зробити такий проект оптимально і можемо в цьому допомогти – десь треба діяти власними силами, десь використовувати секонд-хенд і так далі. Для багатьох фермерів це буде взагалі новий вид діяльності, тому краще спочатку роздивитись, розібратися та обійтись, так би мовити, малою кров’ю, хоча «малою» треба брати у лапки, тому що ці кошти у будь якому разі значні.

Сьогодні лунають побажання включити до грантової програми ще й модернізацію існуючих теплиць, а не лише створення нових – така модернізація була б, як мінімум, корисною допомогою фермеру й значно активізувала галузь. Було б цікаво послухати спеціалістів з Мінагрополітики на цей рахунок.

www.itbud.com.ua