Точка зору

Технології майбутнього вже в Україні

Алла Болоховська
директор з маркетингу компанії БТУ-ЦЕНТР

Біо, еко, органік – це глобальний тренд, який особливо відчувається у сільському господарстві. Якщо у 1999 році під органічним землеробством було 11 млн гектарів сільськогосподарських площ, то у 2019-му – вже 72,3 млн. Міжнародна аналітика IBMA, FiBL, DunhamTrimmer свідчить, що попит на органічну продукцію зростає: обсяги цього ринку оцінюються в 106 млрд євро і, за прогнозами експертів, він і надалі зростатиме.

По всьому світу нині розробляють і запроваджують законодавчі ініціативи з екологізації та біологізації. У Європі, зокрема, до 2030 року органічне землеробство становитиме 25% усіх площ. Розробляючи  стратегію з якості ґрунту, ЄС декларує посилення заходів щодо захисту його родючості, зменшення ерозій, а також покращення різноманіття. Про інтерес до біотехнологій з боку глобальних гравців свідчать великі поглинання та об’єднання хімічних і біологічних компаній, що відбулися протягом десятиліття.

Фермери й виробники добрив піднімають проблеми збереження мікрофлори ґрунту, небезпеку гербіцидів та пестицидів.

У соцмережах за хештегом soil mikrobium або soil microbes – понад 5 тисяч різних публікацій. Актуалізують і глобалізують тренд знаменитості, що мають органічні ферми, – Стінг, Опра Уїнфрі, принц Чарльз та інші…

І хоча врожайність органічного агровиробництва здебільшого нижча, ніж якщо застосовувати хімічні ЗЗР, дати раду проблемі здатні біотехнології з використанням біопрепаратів. Їх ефективність доведена численними дослідженнями вчених із різних країн світу. Уже розроблено міжнародну сертифікацію біопрепаратів – біодобрив, біостимуляторів та засобів біологічного контролю. У кожній із цих груп – мікробні препарати. І саме мікробні технології стрімко розвиваються у всьому світі.

Ринкова частка біопрепаратів із мікроорганізмами становить 58% (найактивніше їх застосовують фермери у Північній Америці та країнах ЄС), біохімікатів – 30%, макроорганізмів – 12%.

Світовий ринок засобів біоконтролю (біофунгіциди та біоінсектициди) торік становив 5 млрд доларів (для порівняння: світовий ринок біостимуляторів – 3 млрд доларів), а до 2025-го, як прогнозують аналітики DunhamTrimmer, він досягне 10 млрд доларів. Також прогнозується досягнення 10% частки світового ринку ЗЗР.

Завдяки активній позиції Федерації органічного руху в Україні та асоціації «Органічна Україна» вітчизняний ринок  теж розвивається. В Україні створено комітет з питань відродження родючості ґрунтів. Також  на часі розробка й ухвалення відповідних законодавчих ініціатив. Згідно з Національною економічною стратегією розвитку, до 2030 року не менше 3% сільгоспземель в Україні матимуть органічний статус й експорт органічної продукції досягне 1 млрд. доларів. А це означає, що й ринок біопрепаратів в Україні також зростатиме.

Зокрема, великі агрохолдинги вже взяли курс на біологізацію. Велику частину біопрепаратів використовують саме вони, хоча декотрі  ще навіть не мають сертифікатів. Регіонами-лідерами за кількістю площ, на яких застосовувалися біологічні ЗЗР, є Полтавська, Черкаська, Київська та Хмельницька області. А на ринку біопрепаратів, починаючи з 2015-го, спостерігаємо стрімке зростання виробництва біопрепаратів українських компаній. Невелике просідання було торік, утім, воно ситуативне, оскільки пов`язане з пандемією та кліматичними умовами.

Із розвитком виробництва українських біопрепаратів зріс їх експорт, а на тлі цього тренду, відповідно, знизилися обсяги імпорту.  

Аналітика «Про Консалтинг», Федерації органічного руху в Україні та асоціації «Органічна Україна» дає чітку картину щодо сегментації й структурування вітчизняного ринку. Так, якщо у 2018-му лідерство утримували біоінокулянти, то вже 2020 року – біофунгіциди (63,5%), з допомогою яких великі агрохолдинги оздоровлюють ґрунти.

Частка біопрепаратів на українському ринку ЗЗР зросла з 1,3% (2018-го) до 8,3% (2020-го). Мікробні препарати – це технології майбутнього, що сприятимуть вирощуванню якісної і здорової органічної продукції.