Точка зору

Сучасна Європа будується в Україні

Павло Головенко
засновник і керуючий партнер Convex International

Convex International є клієнтоорієнтованою групою компаній. Тож ціль, яку ми ставимо перед собою, працюючи на ринку України, — це трансферт технологій, відповідальність за те, що ми робимо, згідно з вимогами й завданнями наших клієнтів.

Пригадую, як 22 роки тому, коли я побудував свій перший невеличкий елеватор у глухому поліському селі на півдні Білорусі, мій замовник-фермер Михайло Григорович Шруб сказав: «Нам не треба проситися в Європу. Європу потрібно робити вдома, і тоді вона сама прийде до нас…»

І, власне, як визнають сьогодні фахівці агросектору, ті рішення й технічні концепції, що запроваджують в елеваторному бізнесі України, йдуть попереду Європи. За чотири роки, працюючи тут, я проїхав десятки тисяч кілометрів і побував, мабуть, на тисячі підприємствах — невеличких, великих, потужних. І хочу сказати, що сучасну Європу будують саме в Україні. Для цього є і природні ресурси, і люди. Наша скромна роль у цьому процесі — знайти найкращі й найсучасніші технології, які відповідають вимогам часу, та допомогти замовнику, партнеру, отримати їх у повному обсязі, вчасно і з найменшими затратами.

Convex International прийшла в Україну у 2018 році, й нині в команді вже понад 30 осіб. Залучаємо як практиків з елеваторного бізнесу, так і технологів та інженерів з інших галузей індустрії. І ці фахівці успішно інтегруються в нашу систему. Група компаній має представництва в інших країнах, навіть у Північній Африці. До того ж нині сучасні технології дають змогу експертові, що перебуває в Мінську, Кельні чи Тунісі, в режимі реального часу брати участь у розв’язанні тих питань, які ми вирішуємо в Україні. Так само наші українські колеги працюють на об’єктах в інших країнах. Це — глобалізація, і ми її частина. Тому намагаємося працювати в цих умовах й використовувати усе найкраще й найтехнологічніше з того, що сьогодні пропонує світ. 

Якщо говорити про фінансування, то я з 1992 року професійно займаюся цим напрямом. Не секрет, що в Європі та загалом у світі багато вільних грошей. Навіть наша компанія, випускаючи гарантії постачальникам обладнання, має вкласти на депозит певну суму наших власних коштів. І з 1 січня поточного року ми платимо банкам за те, що вони тримають наші гроші на своїх рахунках (хоча колись було навпаки). Тому виклик передусім у тому, як ці фінанси долучити до української економіки. За чотири роки нашої діяльності в Україні ми навчилися це робити.